Életmód

Kis helyen is lehet nagyszerű a gyerekszoba!

A kicsik szobájának berendezése sokaknak okoz nagy fejtörést. Mutatunk néhány praktikus ötletet, hogy feldobd a gyerekek birodalmát.

Azt mondják, a kismamáknak – főleg, ha első babájukat várják – mindent el lehet adni. Az új családtag érkezése valóban nagy beruházással jár, így érdemes átgondolni, hogy mik lesznek azok a darabok, amiket hosszú ideig használhatunk. Ezzel egyetért Katona Eszter is, aki tervezőként igazán otthonosan mozog a stílusos gyerekszobák berendezésében.

„Amire mindenképpen szükség lesz, az egy fekhely, ahol a pici aludhat: rácsos ágy, bölcső vagy babaöböl. A rácsos ágyak között van, ami junior méretűvé alakítható, így iskolás korig kényelmes fekhely lehet a gyerekünk számára. A bölcső és a babaöböl használati ideje jóval rövidebb, viszont általában nagyon szeretik a picik. Mindenképpen szükség lesz egy biztonságos helyre, ahol pelenkázni tudjuk a babánkat: ha egy komódot nevezünk ki pelenkázónak, akkor azt a szobatisztaság kialakulása után is tudjuk tovább használni. Szoptatós fotelre is szükségünk lehet, ebből is érdemes olyat választani, ami nemcsak kényelmes ülőhely a napi akár több óra szoptatáshoz, de a későbbi időkben a lakás praktikus darabjává válhat majd” – kezdi az alapdaraboknál Eszter.

Katona Eszter

Katona Eszter (Fotó: magánarchívum)

Helytakarékos megoldások

Hiába szeretnénk, nincs mindig lehetőségünk arra, hogy hatalmas és impozáns gyerekszobát rendezzünk be a család legkisebb tagjainak, de szerencsére vannak olyan praktikák, amikkel sok helyet spórolhatunk akkor is, ha a babaszoba pici, vagy épp csak egy sarok áll rendelkezésre. „Ilyenkor érdemes többfunkciós tárgyakban gondolkodni, például a pelenkázó lehet egyben tároló is, vagy a holtteret is megpróbálhatjuk minél jobban kihasználni ágy alatti tárolókkal, szekrény tetejére kerülő dobozokkal stb. A gyerekek ruhái elég pici helyet foglalnak, így azok akár kerülhetnek a mi gardróbunkba is, amíg nem öltöznek egyedül. A játékokat viszont érdemes könnyen hozzáférhetően elhelyezni, hogy a gyerekünk is lássa, egyedül is elő tudja venni, ha kiválasztotta, mivel játszana.

gyerekszoba

Fotó: Katona Eszter

Én hiszek a kevesebb több elvében a minket körülvevő tárgyak esetében is: ha valakinek kevés a helye, kicsit rá is van kényszerítve, hogy átgondolja, biztosan mindenre szüksége van-e.

A tapasztalatok azt mutatják, kevesebb közül könnyebb választani, és a gyerekek is kevésbé frusztrálódnak, mint ha millió játék venné őket körül.

Véleményem szerint érdemes rendszeres időközönként – évszakonként – újraértékelni a minket körülvevő tárgyak szerepét akkor is, amikor esetleg több helyünk van. Egy kis rendszerezés, selejtezés, újragondolás nagyon frissítően tud hatni az otthonunkra, a szép állapotú ruhákkal és játékokkal pedig boldoggá tehetünk más gyerekeket is” – mondja Eszter.

gyerekszoba

Fotó: Katona Eszter

Tesók egy szobában

Sok szülőnek feladja a leckét, ha két (vagy több) gyereket kell egy szobában elhelyezni, főleg akkor, ha különböző neműek. „Én úgy látom, hogy kiskorukban a testvérek kifejezetten igénylik, hogy egy szobában legyenek, még akkor is, ha esetleg lenne lehetőségük saját önálló birodalmat kapni.

A gyerekeknek fontosabb a testvérük közelsége, mint az az esetleges kompromisszum, amit a berendezésben kell hozni emiatt.

Nyilván nehezebb a dekorációt úgy kialakítani, ha ellenkező neműek a gyerekek, vagy nagy a korkülönbség, de szerintem könnyen meg lehet találni azt a megoldást, amivel mindketten boldogok lehetnek. Ilyenkor érdemes hosszabb távon gondolkodni, hiszen a gyerekek ízlése gyorsan változik: aki ma még a kedvenc szuperhős, az holnap már »dedós« lesz. Így én azt javaslom, hogy a nagyobb beruházást igénylő bútorok vagy a tapéta szóljon hosszú távra, míg az apró kiegészítőkben követhetjük az aktuális trendeket, mert ezeket könnyen le tudjuk cserélni, ha már meguntuk őket.”

gyerekszoba

Fotó: Katona Eszter

Fény az éjszakában

A szakértő szerint amikor a szoba világítását tervezzük, jól tesszük, ha kétféle szempontot is figyelembe veszünk: egyrészt szükségünk lesz egy viszonylag erősebb világításra az ébrenlét időszakára, ami elég fényt ad a pelenkázásához, játékhoz, másrészt pedig egy gyengébb, éjszakai fényre az alváshoz, éjjeli etetéshez, ami nem zavarja a picit alvás közben sem, vagy megnyugtatja a nagyobb gyerekeket, akik kétéves koruktól elkezdenek félni a sötétben. „Ezek mellett jöhetnek a helyi fények, attól függően, hogy milyen funkciókat tervezünk a szobába. Ha már nagyobb a gyerekünk, akkor mindenképp szükség lesz az íróasztalhoz egy asztali vagy állólámpára, az ágyhoz pedig egy olvasólámpára. A gyerekszoba falának dekorálásához többféle megoldást választhatunk: tapétázhatunk (domináns minta esetén érdemes az egész szoba helyett csak egy falat tapétázni), dekorálhatjuk falmatricával is a szobát, vagy mostanában egyre nagyobb trend, hogy a szülők maguk festenek saját készítésű mintát a falra. Én azt javaslom, hogy igyekezzünk lehetőség szerint olyan mintát és színeket választani, amelyek hosszabb ideig is megállják majd a helyüket, és nem lesznek túl babásak a két-három éves »nagyfiunk vagy nagylányunk« számára. A falmatrica ilyen szempontból rugalmasabb megoldás lehet, hiszen könnyű kicserélni, ha már nem tetszik” – részletezi Eszter.

gyerekszoba

Fotó: Katona Eszter

Mi most a menő?

A gyerekszoba dekorációs lehetőségeinek tárháza végtelen, a bútorok után jöhet a szoba csinosítása, otthonossá tétele a saját stílusunk szerint – ami általában a szoba berendezésének legizgalmasabb része. Eszter azt javasolja, hogy mielőtt belevágunk, inspirálódjunk, gyűjtsünk minél több ötletet (ehhez nagyon jó forrás az Instagram és a Pinterest, de a Facebookon is vannak erre szakosodott csoportok), majd próbáljuk meg letisztázni magunkban, hogy melyik az az irány, ami a legközelebb áll hozzánk. „Színből sem érdemes kettő-háromnál többet választani, sokkal fontosabb, hogy a szobában harmonikus hangulatot teremtsünk, ahol a gyerekünk jól érzi magát, képes nyugodtan játszani, pihenni, és nem vibrálnak túlzottan a különböző ingerek. Személyes emlékekkel, fotókkal, saját alkotásokkal még otthonosabbá tehetjük a szobát” – tanácsolja Eszter, aki úgy látja, hogy Magyarországra két-három év csúszással gyűrűznek be a külföldi lakberendezési trendek, így a gyerekszobadivatok is.

gyerekszoba

Fotó: Katona Eszter

A pasztellszínek, a szürke, a menta még mindig nagyon divatos, ezekkel sokkal könnyebb dolga van a szülőknek, mint az erőteljes színekkel. „Lassan kezdenek nálunk is megjelenni a természetközeli, natúrabb színek is, valamint a sötétebb árnyalatok, bár azért még nem igazán jellemző itthon a mustársárga, éjkék vagy khaki gyerekszoba – pedig csodálatos és nagyon otthonos tereket lehet velük kialakítani.

Ami a formákat illeti, itthon most nagy divat a hegytematika, ami valószínűleg azért olyan népszerű, mert viszonylag könnyű elkészíteni házilag még akkor is, ha nincs túl jó kézügyességünk.

A geometrikus formák is nagyon praktikusak, egyszerű pötty és háromszög alakú falmatricákkal is nagyon izgalmas mintákat lehet készíteni a gyerekszobába, amik ráadásul jól működnek fiú-lány vegyes szobákban is.”

Aprók öröme

Ha gyerekeknek vagy babát váró szülőknek keresünk ajándékot, nem mindig könnyű eltalálni a szülők stílusát. Az egyik legnépszerűbb babaváró ajándék – amivel szinte biztos, hogy nem lövünk mellé – az egyedi névfelirat, ami egyszerű, ugyanakkor kreatív meglepetés, és bármilyen stílusú gyerekszobába jól beilleszthető. „Ha nem tudjuk, pontosan mire van szüksége a családnak, egy ajándékutalvánnyal biztosra mehetünk, de a legpraktikusabb ajándék talán mégis az, ha a saját segítségünket ajánljuk fel gyerekvigyázás, főzés vagy más apró figyelmesség formájában. Ezek sosem fognak kimenni a divatból” – mondja Eszter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top