nlc.hu
Otthon
Montessori-gyerekszoba

Csinálj Montessori-gyerekszobát, hogy önállóbb legyen a gyereked!

Bár eredetileg oktatásra fejlesztették ki a Montessori-módszert, ma már egyre többen alkalmazzák a gyerekszoba kialakításánál is.

A Montessori-módszer világszerte ismert, a gyermekek tiszteletén és önállóságán alapul.  A filozófiát először Maria Montessori orvos és pedagógus dolgozta ki, aki felhívta a figyelmet a gyermekek számára elérhető környezet megteremtésének fontosságára, amelyben minden elérhető.

A Montessori-gyerekszobába boldog az élet (Fotó: Getty Images)

A Montessori-gyerekszobában boldog az élet (Fotó: Getty Images)

A Montessori-elveket alkalmazó iskolák és óvodák világszerte megtalálhatók, de néhány szülő úgy találta, hogy ezek otthoni alkalmazása is hasznos.

Bex Kitchen, a cambridge-i egyedülálló anya ezzel a módszerrel neveli hat nagyobb gyermekét. „Számomra a Montessori-módszer volt a legértelmesebb, mert autonómiát és önrendelkezést biztosít a gyerekeknek, amiről úgy gondolom, hogy megérdemlik, ráadásul segít nekik abban, hogy kiskoruktól kezdve megszeressék a tanulást” – mondta Bex a Metro.co.uk-nak.

Az anya a gyerekszobákat úgy alakította ki, hogy a gyermekei a saját ritmusukban tudjanak tanulni. Fontos szempont volt számára az egyszerűség, a gyerekek szemszögéből vizsgálva. A Montessori hálószobához nincs szükség díszes bútorokra és drága dekorációra. Csak úgy kell minél nagyobb helyet kialakítanod, hogy az arra ösztönözze a gyermekedet, hogy önállóan és biztonságosan tanulhasson, játszhasson, felfedezhesse a világot.

Ennek egyik módja, hogy a polcokat olyan magasságba helyezd, hogy a gyerekek elérjék rajta a játékaikat.

Ha alvásról van szó, a Montessori családok általában a padlón lévő matracot választják kiságy vagy ágyrács helyett. Ez azért van így, mert úgy gondolják, hogy elősegíti a gyermek mozgásszabadságának fejlesztését.

A Montessori hálószobák meglehetősen semlegesek, tompa tónusokkal festve, a vadon élő állatokra összpontosítva. Nyugodt tereknek kell lenniük, meleg világítással és sötétítő redőnnyel a pihentető alvás érdekében.

Egy otthoni Montessori-szobában kulcsfontosságú a rendetlenség korlátozása. Sok fajáték, építőkockák, csupa olyasmi, amivel a kreativitásukat növelhetitek. Fontos, hogy mindig a kisgyermek életkorának megfelelő játékokat tartsatok és a szülők is csatlakozzanak a játékhoz.

A játékteret és a pihenőrészt mindig határozottan különítsétek el, hogy legyen tere a játéknak és a feltöltődésnek is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top