Életmód

A Tiszántúlig fújt a szél egy sarkvidéki madarat

Különös vendégre figyeltek fel a Tisza-tavon a minap. Az ilyen madarak felbukkanása szenzációnak számít ezen a területen.

A Tisza-tó közelében, Abádszalókon figyeltek fel a fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) madárra – írja a Sokszínű Vidék a Birding Hungary Facebook-oldalára hivatkozva.

A szakértők azt gyanítják, hogy a Közép- és Kelet-Európában ritkán látható madarat az északi szél sodorhatta a térségbe. A fehércsőrű búvárok jellemzően az Északi-sarkon, orosz, amerikai és kanadai területeken költenek, télen pedig Norvégiába, Kelet-Szibériába vagy Kanada nyugati tengerpartjaira húzódnak vissza.

Nem ez az első alkalom, hogy ilyen madarat észleltek Magyarországon: 2016-ban Balatonföldváron láttak egyet, idén pedig februárban, Hódmezővásárhely határában figyeltek megy egy fehércsőrű búvárt.

Ez a fehércsőrű búvár nem az, amelyet most észleltek Abádszalókon (Fotó: USGS)

Ezek a vadlúd méretű vízimadarak egyébként arról kapták a nevüket, hogy a táplálékukat jelentő halakért, rákokért vagy csigákért nagyon mélyre tudnak lemerülni a víz alá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top