Életmód

A festészet legnagyobb mestereinek képeit hamisította egy olasz nyugdíjas

Többek között Modigliani, Picasso, Chagall, Dalí és Gattuso remekműveit is lemásolta.

Modigliani-képek hamisításával vádol az olasz rendőrség egy 69 éves modenai nyugdíjast – írja az Index. A hatóságok egy palermói kiállítás hamisnak vélt festményei miatt indítottak vizsgálatot, így jutottak el az idős hamisítóhoz.

Egy látogató Modigliani egyik festményét fotózza a Christie’s hongkongi kiállítótermében (Fotó: Phillip Fong / AFP)

A férfit azzal vádolják, hogy az ő műhelyében készült az a kilenc festmény és tíz rajz, amelyeket Amadeo Modigliani, a híres modernista festő műveiként állítottak ki. Műhelyében olyan bélyegzőket, pecséteket és címkéket is találtak, amelyek a hamisítványok hitelesítésére szolgáltak. A hamis műveket Palermóban, Rómában és Spoletóban is kiállították.

A rendőrség közleménye szerint a spoletói Amedeo Modigliani Intézet igazgatója és az egyik kiállítás kurátora ellen március óta folyik vizsgálat. A nyomozás során kiderült, hogy a nyugdíjas nemcsak Modiglianit hamisított, hanem tizenhárom olyan képet is, amelyekről azt állította, hogy Lucian Freud brit festő művei.

A razzia során a műhelyben további huszonnégy festményt foglaltak le, amelyek állítólag Picasso-, Chagall-, De Nittis-, Boldini-, Dalí- és Gattuso-művek, a nyomozók szerint azonban hamisítványok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top