Életmód

Úgy túltolta a fényvédőt egy nő, hogy eltörtek a bordái

A fiatal kínai nő semmiképp sem akart lebarnulni.

Egy Csöcsiang tartományban élő, 20 éves nő, bizonyos Xiao Miao súlyos köhögési rohamai miatt fordult orvoshoz, aki allergiás asztmát diagnosztizált nála. Néhány nappal később egy újabb, súlyos roham után erős fájdalmat érzett a mellkasa bal oldalán, ezért ismét felkereste az orvost. Az ekkor elvégzett vizsgálatok kiderítették, hogy tíz törött bordája van, a csontsűrűsége lényegesen alacsonyabb, mint az átlagos kínai nőké, nem is beszélve a saját korosztályáról. A tesztek mindemellett kimutatták, hogy D-vitamin-hiánya van, vérének kalcium- és foszforszintje pedig kritikusan alacsony.

napvédő naptej

(iStock)

Miao ezek után árulta el kezelőorvosának, hogy a barnulás elkerülése érdekében a legtöbb időt inkább beltéren tölti, amikor pedig mégis kimegy a szabadba, 50-es faktorszámú fényvédőt használ. 

Kínában a fehér bőr kultusza a régmúltba nyúlik vissza, amikor az előkelőséggel és a gazdagsággal azonosították, míg ugyanis a földeken dolgozó parasztok lebarnultak, a felsőbb osztályok tagjai sápadtak maradtak.

Orvosai szerint a nő bordatöréseit a túlzásba vitt fényvédelem okozta. Az ő korában az ember heti háromszor 20 perc napozással fedezni tudja D-vitamin szükségletét. Egyes tanulmányok ugyanakkor azt állatják, hogy a fényvédő használata nem akadályozza a D-vitamin szintézisét a szervezetben.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top