Életmód

7 kiló szemetet találtak a kimúlt szarvas gyomrában

Szemetes zsákok, levesporok zacskói voltak az állat gyomrában, de még törölköző is.
műanyag hulladék

Hét kilogrammnyi műanyagzacskót és más hulladékot találtak egy elhullott szarvas gyomrában Thaiföldön – közölték kedden illetékesek, aggodalmuknak adva hangot az ország folyóit, tavait, erdőit elborító hulladék miatt. A délkelet-ázsiai ország a világ egyik legnagyobb műanyag-felhasználója, az emberek évente átlag mintegy háromezer, egyszer használatos műanyag zacskót fogyasztanak. A hulladékkal szennyezett folyókban, a part menti vizekben állatok, köztük tengeri teknősök, tengeri tehenek pusztulnak el, boncolásukkor kiderül, hogy műanyag halmozódik fel gyomrukban.

Illetékesek szerint a tízéves elhullott szarvasra a Bangkoktól mintegy 630 kilométerre északra fekvő Nan tartomány egyik nemzeti parkjában bukkantak. Boncolásakor műanyag zacskókat találtak gyomrában, ez pusztulásának egyik oka – közölte Kriangsak Thanompun, a Khun Sathan Nemzeti Parkban lévő vadvédelmi terület igazgatója. A műanyag zacskók között voltak levesporok zacskói, kávés zacskók, szemetes zsákok, de volt az állat gyomrában törölköző, sőt egy alsónemű is, a nemzeti park által közzétett fotók tanúsága szerint.

Az elhullott szarvasra néhány hónappal az után találtak rá, hogy egy tengeri tehén borja elpusztult a gyomrában felhalmozódott műanyag hulladékok miatt. A Mariam nevű állatot sokan gyászolták a közösségi médiában, ahol hatalmas vita indult el arról, milyen megoldást találjanak a műanyagok mérhetetlen mértékű thaiföldi felhasználása ellen.

A szarvas elpusztulása egy másik tragédia. Azt mutatja, hogy komolyan kell venni a problémát, és csökkenteni kell az egyszer használatos műanyagot – hangoztatta Kriangsak, természetbarát termékek használatát sürgetve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top