nlc.hu
Életmód

Szarvasok árasztották el a 83-as főutat

Szarvasok árasztották el a 83-as főutat, és erre jó okuk volt – fotó

Szerencsére éppen senki nem járt arra.

Néhány nappal ezelőtt a 83-as főúton, Farkasgyepűnél a Magyar Közút egyik kameráján szarvasok és borjaik bukkantak fel. Az állatoknak jó okuk volt arra, hogy ilyen nagy számban jelenjenek meg, az útra kiszórt sót akarták felnyalogatni.

„Szerencsére maradt még utána is só a burkolaton, mert a legfrissebb kameraképünkön is fekete az út, a mellette lévő terület pedig szép havas” – írták Facebook-posztjukban.  

A Magyar Közút szerint nem példanélküli, amit a felvételen látunk, ezért is nagyon fontos, mindig figyeljünk vezetés közben, mert bármikor jöhetnek nem várt helyzetek.

Megjegyezték, a kamera.kozut.hu oldalon lehet böngészni publikus kameráik felvételei között, és ugyan ezek nem élőben közvetítik mit történik, hanem néhány percenként frissítenek egy képkockát. „A funkciójuk pont annyi, hogy lássuk, lássátok, milyen út- és látási viszonyok vannak” – fűzték hozzá.

Szarvasbőgés a barcsi erdészetben

Képünk csak illusztráció. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Mint a posztjukban írják, a szarvasok egyébként jól elvoltak, nagyjából két órán át csemegéztek.

„Volt, van is miből: csak ezen a héten eddig, országosan több mint 14 millió kilogramm útszóró sót juttattunk ki a kezelésünkbe tartozó utakra. Az útszóró só egyébként természetes anyag, bár emberi fogyasztásra nem ajánlott, de a szarvasokra nem káros” – tették hozzá.

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet 2010. szeptember 1-jén hatályba lépett bekezdése előírja, hogy belterületi közterületen – az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

(via Infostart)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top