Életmód

A háziorvosok túl leterheltek ahhoz, hogy kiszűrjék az öngyilkosságot tervező időseket

Az egyedül élő idős emberek vannak a legnagyobb veszélyben.

Bár az idős emberek körében továbbra is nő az öngyilkosok száma – csak 2018-ban majdnem 800-an vetettek véget az életüknek –, nagyon kevés figyelem hárul rájuk. A háziorvosok a túlterheltség miatt csak nehezen tudják szűrni a veszélyeztetett, elmagányosodott időseket. Legtöbbször azon múlik ez, hogy az orvos hajlandó-e visszakérdezni egy-egy elejtett mondatra, de központi szűrőprogramok egyáltalán nincsenek, írja az Abcug.

Nagymama egyedül karácsonykor / Forrás: iStock

A cikk kitér arra is, hogy Magyarország már nincs az első tízben az öngyilkosságok számát tekintve, de még mindig nagyon magas az arány. A legújabb adatok szerint Magyarországon egyre inkább csökken az öngyilkosságok száma évtizedes távlatokra kivetítve, de vannak olyan korosztályok, ahol emelkedik ez a szám. Ezek a fiatalok, a 10-19 éves korosztály és az idősek, ahol a 70 év fölöttieknél négy év alatt 239-ről 266-ra, a 80 év felettieknél pedig 168-ról, 204-re növekedett az öngyilkosok száma, a 60 és 69 év közöttieknek pedig egy picit csökkent 337-ről 321-re.

Az idősek öngyilkossági szándékát sokszor nehezebb észrevenni, mint a fiatalokét, akik még családban élnek, iskolába járnak, mivel az idősek sokszor már egyedül laknak, és nincs is olyan hely, ahova mindannyian rendszeresen járnának, és megelőzésről, segítségnyújtásról hallhatnának. A lap által megkérdezett háziorvos szerint sok idős ember nem jár orvoshoz, illetve túl sok a beteg az ellátásban, így nem jut figyelem a bajba jutottakra, pedig már egy beszélgetéssel is ki lehetne szűrni a veszélyeztetetteket.

„A háziorvosnak ismernie kell azokat a kommunikációs technikákat, amelyekkel ilyen helyzetben haladni tud előre a pácienssel. Ezek nem olyan bonyolult dolgok, de itt általában mégis kisiklik az ügy, mert nagyon könnyű ezeket a helyzeteket leállítani, például azzal, hogy közbevágok, hogy elfelejtettem valamit bejelölni a recepten, és ezzel azonnal véget vetek a lelkizésnek. Nehéz eldönteni, honnan tudjuk, hogy kinél érdemes megállni és még egyszer visszakérdezni” – mondta el az Abcugnak Eörsi Dániel háziorvos.

Ha valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot! Ha te érzed úgy, hogy összecsaptak a fejed felett a hullámok, bátran hívd őket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top