Életmód

Lemész hídba, ha meglátod, hogy néz ki a tök lapos Koppenhága sípályája!

Mit tehet egy fővárosnyi dán, ha szeretnének síelni, de erre Koppenhága földrajzi viszonyai kevésbé alkalmasak? Lenyűgöző videón mutatjuk a megoldást.

A síeléshez csupán néhány hozzávalóra van szükség, a lejtő azonban elengedhetetlen kelléke a mókának, hacsak nem sífutni szeretnénk. Aki azonban a lesiklásban leli örömét, annak muszáj találnia valamilyen ferde felületet, különben nehéz dolga lesz. 

Dánia fővárosában, Koppenhágában például nehéz ilyesmit találni, az ugyanis lapos, mint az Alföld. A dánok azonban nem akarnak Németország déli lejtőihez utazni, ha síelni szottyan kedvük, ezért trükkös megoldáshoz kellett folyamodni.

A Dezeen beszámolója szerint épp az idén adták át a CopenHill nevet viselő, különleges felépítésű erőművet, amely évente körülbelül 440 ezer tonnányi hulladékot képes tiszta energiává alakítani, 150 ezer háztartást látva el hővel és energiával. Az erőmű épületét pedig úgy tervezték meg, hogy amíg odabent folyik a termelés, kint a környék lakói is elfoglaltságot találjanak maguknak – mivel rendkívül modern technológiáról van szó, a szemétégetésből nem szabadulnak ki a környezetbe káros gázok, így nyugodtan lehet hódolni a testmozgás örömének.

Van is hol, az épület tetején ugyanis fákkal szegélyezett kirándulóösvényt és sípályát is kialakítottak, a különleges kialakítású, 1,2 méter magas, 3,3 méter széles alumínium téglákból álló homlokzatot pedig a világ legmagasabb mesterséges mászófalaként tartják számon, de akad itt crossfit-felszerelés, futópálya és elegáns bár is.

„A CopenHill annyira tiszta erőmű, hogy a külsejét valódi városi közösségi térré tudtuk alakítani – mondta Bjarke Ingels, az épületet megtervező BIG építészeti stúdió alapítója. – Ez a létesítmény a hedonista fenntarthatóság tökéletes példája: egy fenntartható város nemcsak a környezetnek jó, hanem a lakók számára is élvezetesebbé teszi a hétköznapokat.”

A CopenHill sípályája egyébként az év 365 napján látogatható, amikor pedig nincs hó vagy elég hideg a hóágyúzáshoz, a sport rajongói műfűre emlékeztető műhavon csúszhatnak le a 9000 négyzetméternyi, 900 méter hosszú lejtőn. A BIG stúdió a különös ötlettel 2011-ben megnyert egy nemzetközi építészeti pályázatot, két évvel később pedig már meg is kezdődött az építkezés. Az átadott erőművel egyébként Koppenhága arra készül, hogy 2025-re a világ első karbonsemleges városává váljanak. 

Így talán nem csak műhavon tudnak majd síelni a helyiek az épület tetején.

Képünk illusztráció (Fotó: iStockphoto)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top