Életmód

Az utca katasztrófa sújtotta terület, a blöki meg a szekrényben retteg

A szilveszteri durrogtatást egyetlen állat sem viseli jól, ezért fontos megtenni néhány óvintézkedést, nehogy szegény állat ijedtében világgá szaladjon.

Az egész ország szilveszteri lázban ég, élvezzük a hosszú szabadságot és alig várjuk a megkoronázását, a hatalmas, pezsgődurrogtató bulit. A tiltások ellenére a petárdák is napok óta durrognak, ami hangulatcsinálónak jó, csakhogy miközben mi remekül mulatunk, az állatok szemében egészen más tükröződik, méghozzá a rettegés.

Ijedtükben világgá futnak szegények (Fotó: iStock)

Nem véletlen, hogy ebben az időszakban tűnik el a legtöbb kutya, közülük néhányan soha, mások pedig sérülten kerülnek elő. De a baj megelőzhető! Ha betartunk néhány szabályt, megkönnyíthetjük kedvenceink számára ezt a félelmetes élményt, és segíthetünk nekik nagyobb trauma nélkül átvészelni az általuk annyira gyűlölt tűzijátékot.

Ne vigyük magunkkal a kutyát bulizni!

Minden eb más és más, egyikük nyugodtabb, másikuk ijedősebb és már néhány mennydörgéstől is reszketve bújik az ágy alá, de az biztos, hogy a tűzijáték és petárda zaját egyikük sem szereti.

Ha az elmúlt években úgy tapasztaltuk, hogy a blökinket nem viseli meg nagyon a durrogás, akkor kellő óvintézkedések mellett otthon hagyhatjuk, ha úgy tervezzük, hogy partival búcsúztatjuk az óévet. De semmiképp se vigyük magunkkal a kutyánkat, ilyenkor ugyanis az utca katasztrófa sújtotta területté változik, még a lábunk alatt is durranhatnak a petárdák, a fejünk fölött meg mindenképp fognak a rakéták, és ettől szegény ebnek valószínűleg halálfélelme lesz.

A zajtól való félelem teljesen természetes reakció az állatoktól. A legtöbb kutya számára a tűzijáték szokatlan, nagyon erős hangjai veszélyt jeleznek, ezért gyakran igen heves rettegéssel reagálnak a váratlan és különösen fülsiketítő zajokra.

A kutyák ezeket a a zajokat nem képesek összekötni a tűzijáték látványával, nem értik, hogy honnan jön a sok félelmetes hang, sőt úgy érzik, hogy szinte körbeveszi és minden irányból fenyegeti őket, és nincs hová bújni előle.

Így az állat könnyen kezelhetetlenné válhat, kiszabadulhat a nyakörvből, vagy akár elszabadulhat a pórázról, és ijedtében elrohan, amerre lát. Ne tegyük ki ennek a kutyánkat!

Gondoskodjunk számára a biztonságos környezetről!

Tehát az első és legfontosabb szabály, hogy ne vigyük ki a kutyát az utcára szilveszter éjjel, az egészségügyi sétát intézzük el korábban! De az sem elég, hogy szimplán otthon hagyjuk, mert ott is ugyanúgy megrémülhet a zajoktól és ijedtében meg is szökhet, ha tud.

Ha azt tapasztaltuk korábban, hogy a kedvencünk teljesen kikészül a durrogtatás hangjától, a legjobb, ha otthon maradunk vele, mert a gazda közelsége megnyugtatja őket. Nem kell külön nyugtatgatni, csupán legyünk a közelükben és viselkedjünk természetesen. Ha a kutya szokatlanul kezd viselkedni, igyekezzünk játékkal elterelni a figyelmét. Ha viszont mégis elmegyünk otthonról, mindenképp gondoskodjunk az állatainkról indulás előtt!

A kutyát, macskát engedjük be a házba, és úgy zárjuk be őket, hogy esélyük se legyen a szökésre.

Ellenőrizzük le az ajtókat, ablakokat és a kutyabejárót is. Hagyjunk elöl minél több játékot, műcsontot, hogy elfoglalhassák magukat, és hagyjuk nyitva minél több szoba ajtaját, hogy megtalálhassák a lehető legtöbb búvóhelyet maguknak, ha megrémülnek a zajtól. Lehet, hogy az ágy alatt, a szekrény mélyén vagy akár a szennyes között fognak menedéket keresni, amíg nem vagyunk otthon.

Hagyjuk égve a villanyt a lakásban, mert így a villanó fények kevésbé lesznek intenzívek, és azt is jól láthatja az állat, hogy nincs a közelben semmi fenyegető a szokatlan hangok ellenére.

Csökkentsük a zajt, amennyire csak lehetőségünk van rá, az összes házi kedvenc hálás lesz érte.

Húzzuk be a függönyöket, mert ez csökkenti az erős fények zavaró látványát, és egyben hangszigetel is valamennyire. Legyen zárva minden ablak, teraszajtó, tetőablak, és ha otthon töltjük az estét, próbáljuk megállni, hogy kétpercenként kiszaladgáljunk az erkélyre. Inkább ne nyitogassuk az ajtót, hanem tegyünk be valami megnyugtató zenét, ami elnyomja a kintről érkező, éles, váratlan hangokat.

Nemcsak a kutyák és a macskák viselik rosszul a tűzijátékkal járó hangokat, de a kisebb rágcsálók is. Éppen ezért jó, ha letakarjuk a hörcsög, mókus, egér vagy tengerimalac ketrecét egy vastagabb takaróval, hogy csökkentsük a zajt. De hagyjunk azért egy kis rést, hogy ki tudjanak kukucskálni, mert nyugodtabbak, ha tudják, mi történik körülöttük. Az is segít, ha beleszórunk a ketrecbe még egy adag faforgácsot, hogy jól be tudják ásni magukat.

Fáraszd le az ebet, és kényeztesd finom falatokkal

Habár a durrogtatások már jóval szilveszter éjszaka előtt elkezdődnek, sétálni mégiscsak el kell menni, nincs mese. Az év utolsó napján, délután vigyük el a megszokottnál hosszabb sétára a kutyánkat, futtassuk meg és játsszunk vele minél többet, hogy estére fáradtabb, és ennek következtében nyugodtabb legyen, így jobban viselje a nagy ijedséget.

Minden kedvencnek jót tesz, ha alaposan belakmározik, a jóllakott állatok ugyanis aluszékonyabbak és nem reagálnak olyan hevesen a kellemetlen zajokra és fényekre.

Ha mégis megszökött az eb

Ha ezeket az óvintézkedéseket betartjuk, elmondhatjuk, hogy amennyire csak lehet, megóvtuk az állatainkat a traumától. Ha azonban valahogy mégis kiszökne és elkóborolna a kutyánk, minél hamarabb jelentsük be a helyi állatvédő egyesületeknél, szóljunk az állatorvosunknak, hogy az eb adatlapján tüntesse fel az ELTŰNT bejegyzést. Mivel a kóbor állatok befogását a gyepmesterek végzik, ha elveszett a kutyánk, keressük fel az otthonunk közelében található telepeket, hátha ott lesz valamelyikben.

Ha elkóborolt kutyát találunk, keressünk a nyakörvén bilétát, a nevével és a gazda elérhetőségével. Ha nem találunk, vigyük el egy állatorvoshoz, mert az azonosító chip alapján jó eséllyel meglesz a tulaj. Emellett az ország több mint 200 pontján, többek között benzinkutakon is segíti az állatokat a Vigyél Haza Alapítvány, országos mikrochip-leolvasó hálózata. A lényeg, hogy semmiképp se hagyjuk magára az állatot, azt remélve, hogy majd hazatalál, vagy a gazdi rábukkan, hanem vigyük magunkkal, így biztosan épségben térhet majd vissza az otthonába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top