Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Utazás

Örülhetnek a prágai kutyák: lecserélik a tűzijátékot

A cseh fővárosban a hagyományos szilveszteri tűzijáték helyett környezetkímélőbb megoldással készülnek az év végére.

Durrogó tűzijáték helyett fényjátékkal fogják ünnepelni az új év eljövetelét Prágában – döntött a cseh főváros önkormányzata e heti rendkívüli ülésén – írja az MTI.

A prágai vár, a Hradzsin közelében a Moldva bal partján elterülő Letná-dombon és a folyón úszó hajókon megrendezett tűzijátékokat rendszeresen tízezrek tekintették meg – köztük rengeteg külföldi turista. A rendezvény azonban mindig számos problémát okozott a lakosság egy részének, elsősorban az idősebbeknek és különösen kedvezőtlenül érintette a lakosok által nagy számban tartott házi kedvenceket, főleg a kutyákat és a macskákat.

Az önkormányzat bejelentette, hogy az újévi fényjáték megrendezésére pályázatot ír ki. A várható költségeket mintegy kétmillió koronára (26 millió forintra) becsülik. A 2019. január elsején megrendezett tűzijáték, amelynek tematikája az 1989. novemberi bársonyos forradalmat felidézése, a sajtó szerint 1,7 millió koronába került.

A háziállatoknak óriási stresszt jelent a tűzijáték durrogása (Fotó: Pexels)

Prágában egyébként a kisebb-nagyobb tűzijátékok és általában a különféle pirotechnikai eszközök használata év közben is nagyon gyakori. Az önkormányzat jelezte, hogy a jövőben ezt a lakosság éjszakai nyugalmának megőrzése érdekében szabályozni fogják. 

Egyébként, tudtad, hogy Magyarországon is van olyan város, ahol betiltották a tűzijátékot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top