Életmód

Megfogadtad, hogy lefogysz? Akkor ezt a tévhitet engedd el!

Az újévi fogadalmak nagy százaléka a fogyásról szól. Első lépésként a fejedben kell rendet rakni ahhoz, hogy sikeres legyél.

A legtöbben úgy hisszük, hogy a negatív érzelmek okozzák a hízást. Ha kiabál velünk a főnök, nem jön össze a szerelem, vagy a gyerekek az idegeinkre mennek, akkor jön a mérgünkben, magányunkban, szomorúságunkban történő zabálás, mert így menekülünk el a valóság elől. Dr. Glenn Livingston pszichológus, a Never Binge Again című könyv szerzője szerint azonban a sikeres fogyáshoz az kell, hogy az érzelmi túlevéssel kapcsolatos tévhittel leszámoljunk, ugyanis a képlet nem olyan egyszerű, hogy az érzelmek egyenesen az evéshez vezetnek.

A szakértő szerint a kényelmetlen érzések felkelthetik bennünk a vágyat a menekülésre, de ezután nem rögtön az evés jön, hanem előtte jár egy lépéssel az a gondolatfolyam, melynek során megmagyarázzuk magunknak, hogy miért nem baj, ha megeszünk hirtelen három tábla csokoládét. Ilyenkor mondjuk azt, hogy „majd holnaptól lefogyok”, és ezt követi a túlevés. Tehát nem az érzelmekre kell rákenni azt, hogy el vagyunk hízva, hanem a gondolatainkkal kell valamit kezdeni, ami igazából jó hír, mert sokkal könnyebb megregulázni őket, mint az érzéseket.

fogyás érzelmi túlevés

Fotó: iStock

A pontos sorrend érzelmi túlevés esetén a következő:

  1. negatív érzelem,
  2. menekülési vágy,
  3. racionalizálás,
  4. túlevés.

Ahhoz, hogy be tudjuk tartani az újévi fogadalmat, és idén tényleg lefogyjunk, az kell, hogy ezt a kört megszakítsuk. Mert akár évekre is beleragadhatunk, aztán csak azt vesszük észre, hogy már öt évvel ezelőtt is fogadkoztunk, hogy lefogyunk, mégis híztunk öt kilót, és folyamatosan romboltuk az egészségünket azóta.

Dr. Livingston tapasztalata szerint a legjobb technika az, ha a racionalizálás fázisában – amikor felmentjük magunkat a fogadalom alól – a logikához fordulunk. Egyszerűen logikusan át kell gondolni, amikor elkezdődik a „majd holnap lefogyok” mantra, hogy mi a gond azzal, ha szomorúságunkban három hétre elég kalóriát tömünk magunkba. Nem tűnik el tőle a rossz érzés, de legalább nem vágjuk a sarokba a diétát, és ahogy egyre többször megállítjuk a hangot a fejünkben, nem engedve a racionalizálásnak, úgy sikerül majd más módokon enyhíteni az érzelmi viharainkat.

A szakember szerint ráébredhetünk például arra is, hogy a negatív érzelmek nem is annyira veszélyesek, és hogy sokkal könnyebb kezelni ezeket a helyzeteket, ha kontroll alatt tartjuk az ételhez fűződő viszonyunkat. Hiszen így legalább a zabálás utáni bűntudatot nem kell átélnünk, és azt érezhetjük, hogy a kezünkben tartjuk az életünket, nem pedig tehetetlenül sodródunk egyik csokitól a másikig, attól függően, hogy milyen érzelmekkel küzdünk éppen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top