Életmód

Most akkor fogyaszt a szauna vagy sem?

Méregtelenít, feszesebbé teszi a bőrt, oldja a stresszt és jót tesz a keringésnek. Ennél többet nem is kívánhatnál!

A klasszikus finn szauna mellett számos más típus is létezik, ezek között a legfőbb különbség a hőmérséklet és a páratartalom. De mi értelme az izzadásnak, és miért adja erre az ember a fejét önként, ha van más választása is? Nos, a szaunázásnak számtalan pozitív egészségügyi hatása van, sőt nemcsak a testet, hanem a lelket is ellazítja. A melegben a pórusok kitágulnak, így az izzadsággal könnyen távoznak a szervezetből a méreganyagok.

Nyugodtan lazulj el, azért vagy ott (Fotó: iStock)

Az izmok ellazulnak, oldódik a stressz, miközben – az okosan felépített szaunázási rituálénak köszönhetően – a keringési rendszert is tréningezzük.

Olvadnak a kilók is?

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy a rendszeres szaunázás elegendő lehet-e a súlytöbblet leadásához. Való igaz, hogy a szaunázásnak köszönhetően csökkenhet a testtömeg, ettől azonban, fájdalom, nem leszünk karcsúbbak. A tartós izzadásnak köszönhetően ugyanis csak vizet veszítünk, emiatt mutat kevesebbet a mérleg, a zsírtartalékok azonban (sajnos) nem csökkennek jelentősen.

A jól felépített mozgásprogramot és a helyes táplálkozást viszont remek ötlet rendszeres szaunázással kiegészíteni, hiszen – sok egyéb kedvező hatása mellett – rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrt, és mivel elősegíti a méreganyagok távozását, a narancsbőrrel folytatott küzdelemben is magunk mellé állíthatjuk.

Köztudott, hogy a drasztikus diéták leginkább a jojóeffektushoz járulnak hozzá, nem pedig a tartós és egészséges fogyáshoz. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, ha szaunázással szeretnénk kiegészíteni a súlycsökkentő programot: semmiképpen sem tanácsos üres gyomorral, koplalva beülni a forróságba, mert könnyen rosszulléttel végződhet a szeánsz. Ha viszont többször keveset eszünk, lassan, de biztosan haladva szép eredményeket érhetünk el a sport, a diéta és a szaunázás kombinációjával. Ráadásul ilyenkor decemberben még jól is esik bent pihenni a melegben, és elfeledkezni az év végi nagy rohanásról. 

Aki nem bírja a nagyon magas hőmérsékletet, és rosszul viseli a magas páratartalmat, válassza inkább az infraszaunát, ahol 35-55 ºC körüli a hőmérséklet. Ennek köszönhetően kevésbé terheli a szervezetet: a hagyományos finn szaunával ellentétben nem a levegőt melegíti fel, hanem a testet, így mélyrehatóbban méregtelenít. Jó választás edzés után, ugyanis kiválóan regenerálja a bőrt, az izmokat és a szöveteket. A tapasztalatok szerint nagyon jó bőrfeszesítő, és a narancsbőrt sem kíméli. Ezért, ha az edzőteremben, ahová járni szoktál, van szauna, semmiképpen se hagyd ki ezt a szolgáltatást!

Nátha vs. szauna

A szaunázással nemcsak a keringési rendszert tréningezhetjük, hanem a szervezet védekezőképességét is erősíthetjük. Különösen a téli hónapokban gyakori a megfázás, a nátha és az influenza, a rendszeres szaunázás azonban segíthet, hogy távol tartsd magadtól a kórokozókat. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ha már megjelentek a megbetegedés tünetei, jobb, ha nemet mondunk a szaunázásra – főleg akkor, ha már hőemelkedés vagy láz is jelentkezett! A megelőzésben tehát segítségünkre lehet heti egy-két szaunázás, orvosságként azonban nem ajánlott bevetni. Nemcsak azért, mert felerősödhetnek a kellemetlen panaszok, hanem azért is, mert fertőző betegséggel meglehetősen nagy illetlenség másokkal közösen használt szaunába látogatni.

Szaunastop

  • Soha ne menj kimerülten szaunázni. Míg kellemes fáradtság esetén feltölt, addig túlhajszolt állapotban csak ronthat a helyzeten a felforrósodott levegő.
  • Szaunázás előtt ajánlott a zuhanyzás, azt azonban kevesen tudják, hogy a bőr szárazra törlését hiba elmulasztani: ha ugyanis nedves bőrrel kezded meg a szaunázást, csak késve indulhat be az izzadás.
  • Szaunázás során próbálj meg lazítani: ne beszélgess túl sokat, és ne végezz tornagyakorlatokat a kabinban (bizony, saját szemünkkel láttunk ilyen elvetemült szaunahasználókat!), mert azzal csak megterheled a szervezetedet.
  • Ha nem bírod a hideg zuhanyt a szauna után, kezdetben langyos vizet engedj a testedre, majd fokozatosan állítsd egyre alacsonyabbra a hőmérsékletet. A meleg vagy forró zuhany mindenképpen ellenjavallott!
  • A szaunázás után is legyen a pihenésé a főszerep, hogy ne erőltesd túl a szervezetedet. Ne végezz megterhelő fizikai munkát, ne sportolj, és ne is idegeskedj, ha lehet!

Amit sose hagyj otthon

Az örömteli szaunázás alapfeltétele, hogy egyik fontos szaunakelléket se felejtsd el magaddal vinni. Íme a legfontosabbak listája, hogy még véletlenül se érjen kellemetlen meglepetés: 

  • Törölköző. Ebből legalább két darabot érdemes bekészíteni: az egyiket magunk alá terítjük szaunázás közben, a másikkal pedig zuhanyozás után törölhetjük szárazra magunkat.
  • Dörzskesztyű vagy luffaszivacs. Ezek segítenek abban, hogy még jobban felpezsdítsük a keringést, fokozva a salakanyagok kiürülését. Emellett ahhoz is hozzájárulnak, hogy a bőrről eltávolítsuk az elhalt hámsejteket. Nem bent a szaunában, hanem utána.
  • Szaunaolaj. A megfelelő illóolaj használatával fokozhatjuk a szauna jótékony hatását. A menta például enyhíti a megfázást, elűzi a fejfájást, felfrissít, és oldja a stresszt. A citromfű relaxáló és regeneráló hatású, kifejezetten ajánlott szellemileg és idegileg megterhelő időszakokban. Az eukaliptusz a légúti megbetegedések egyik legjobb ellenszere, de a migrénes fejfájást is enyhítheti. Fertőtleníti a levegőt, és felszabadítja a légutakat. A narancsolaj fokozza a méregtelenítést, harmonizálja az anyagcserét, kedvezően hat az emésztésre. A levendula tökéletes választás alvásproblémák, idegesség, lobbanékonyság esetén, gyulladások, pattanások, különféle bőrproblémák fennállásakor. Fertőtleníti a levegőt, így megfázás esetén is hasznos segítőd lehet.
  • Papucs. Bár a szaunaetikett szerint a kabinban nem illik magunkon hagyni a papucsot, semmiképpen se feledkezzünk meg róla, hiszen védelmet nyújt a lábgombával és egyéb kórokozókkal szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top