Életmód

Még mindig a féktelen pazarlásról szól a karácsony

Egy online felmérés szerint minden ötödik magyar kapott felesleges ajándékokat, és rengeteg élelmiszert dobtunk ki az ünnepek alatt.

A magyarok többsége 10 ezer és 50 ezer forint közötti összeget költött karácsonyi ajándékokra – írja a Sansin ezer fő megkérdezésével készült online kutatása alapján a Blikk. A pazarlás még mindig súlyos probléma: minden ötödik megkérdezett kapott feleslegesnek tartott ajándékokat, és ugyanennyien dobtak ki ételt az ünnepek alatt.

Fotó: Unsplash

A kutatás szerint a legtöbben továbbajándékozzák a nemszeretem ajándékokat. A többiek általában jótékonysági licitekre ajánlják fel, esetleg eladják, vagy elteszik őket a fiók mélyére.

„A karácsonyi pazarlás még mindig súlyos társadalmi probléma. A válaszadók 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy dobott ki az ünnepek alatt olyan élelmiszert vagy ételmaradékot, amelynek lejárt a szavatossága vagy csökkent az élvezeti értéke. Túlnyomó többségük 1 kilogramm alatti mennyiséget dobott ki” – mondta Csegény Zsófia, a Sansin Globe Zrt. ügyvezető igazgatója.

A kutató hozzátette: a környezettudatos kampányok ellenére még mindig sokan vannak, akik külön vásárolt csomagolópapírt használnak az ajándékok csomagolására: a kitöltők 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vett csomagolópapírt.

A környezettudatosság hívei között is van vita arról, hogy az élő vagy a műfenyő terheli-e meg jobban a bolygónkat. Ez látszik a karácsonyi szokásokban is: a válaszadók 52-48 arányban választották a műfenyőt. A kutatás szerint, aki élőt vesz, az 84 százalékban vágottat választ, csak a fennmaradó 16 százalék keres földlabdás fenyőt, amelyet az ünnepek után elültethet. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top