Életmód

Ha mardos a bűntudat, tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést

A bűntudat akár évtizedekig is kínozhat, nem egyszerű megszabadulni tőle. De azért nem reménytelen a helyzet.

Mindenkinek van bűntudata: egy párkapcsolat miatt, ami nem működött, vagy amiatt, hogy a gyerekek nem kaptak meg mindent, esetleg az elszalasztott karrierlehetőség miatt, amivel most jobb helyzetben lenne az illető. Nem véletlenül szól úgy a kifejezés, hogy mardos a bűntudat, ugyanis tényleg olyan fájdalmas tud ez lenni, mintha égetne valami belülről.

A „bárcsak máshogy történt volna” gondolatmeneteknek persze nincs értelmük, mert nem tudunk visszamenni az időben, hogy megváltoztassuk a történteket. Tudjuk is ezt az eszünkkel, de a lelkünk valamiért nehezebben jut el odáig, hogy felismerje: nem a megbánáson kell rágódni, hanem tanulni a tapasztalatokból, és legközelebb nem elkövetni ugyanazt a hibát. Juliana Breines pszichológus fontosnak tartja, hogy megszabaduljunk a bűntudattól, mert annyi fájdalmat okozunk magunknak vele, hogy tönkretehetjük a saját életünket, sőt még az egészségünkre is káros lehet.

A szakember a következő három kérdést javasolja, ha téged is mardos a bűntudat valamiért már hosszú ideje. Ezek a kérdések segítenek abban, hogy nézőpontot válts, és más szemszögből vizsgálj meg mindent, amit megbántál.

A döntés pillanatában milyen információk álltak rendelkezésemre?

Fontos kérdés, mert a döntéseidet valamilyen logika mentén hozod meg, a rendelkezésedre álló információk alapján következtetsz és cselekszel. Ahogy telik az idő, úgy feledkezhetsz meg a körülményekről, melyek az adott helyzetbe sodortak. Ne a mai tudásod és tapasztalataid szerint vizsgáld a múlt történéseit, hanem gondold át, hogy akkor, abban az időben hol tartottál, és hogy a legjobb tudásod szerint hoztad-e meg a döntéseidet.

bűntudat megbánás kérdések

Fotó: iStock

Jó példa erre, amikor valaki azzal a bűntudattal küzd, hogy egy bántalmazó férj mellett élt hosszú évekig, és ezzel ártott a gyerekeinek is. Utólag már azt mondja, „Miért nem láttam, mi folyik, hogy lehettem ennyire hülye?”, pedig valójában csak annyi történt, hogy az akkori tudása, félelmei, tapasztalatai alapján meghozott olyan döntéseket, melyek később nem bizonyultak jónak. Jelen esetben azt, hogy marad a bántalmazója mellett. Ez a kérdés abban segít, hogy leállítsd azt a belső kritikus hangot, amely szerint tíz évvel ezelőtt már tudnod kellett volna mindazt, amire tíz évvel később jöttél rá.

Milyen jó dolog sült ki a rossz döntésből?

A megbánás, a bűntudat csak arra fókuszál, hogy milyen negatív dolog történt, a pozitívat csendben elfelejti. Úgy lehet változtatni ezen, ha felteszed magadnak a kérdést, hogy milyen jó következményei lettek annak a bizonyos döntésnek, amit megbántál. Például lehet, hogy túl fiatalon mentél férjhez, és tönkrement a házasságod, de van három okos, egészséges gyereked, akik bearanyozzák a napjaidat. Vagy nem fogadtál el egy állásajánlatot, ami jobban fizetett volna, cserébe viszont több szabadidőd van. A legtöbb rossz döntésnek nem csupán rossz következményei vannak, érdemes tehát alaposan átrágni ezt a kérdést.

Hogyan csináljam másképp a jövőben?

A bűntudat helyett a tapasztalatok begyűjtése lenne a cél, amikor levonod a következtetéseket, és igyekszel nem ugyanabba a folyóba lépni másodszor is. Ezzel lehet a legjobban feldolgozni a megbánást, mert előre tervezést igényel, amihez el kell engedni a múltat. Ha például megbántad, hogy nem töltöttél elég időt egy szeretteddel régen, akkor bűntudat helyett fektetheted abba az energiát, hogy most azokkal legyél sokat, akik még itt vannak melletted. Gondold át, mit tehetsz ma azért, hogy a jövőben ne legyen bűntudatod – ha e szerint cselekszel, sokkal jobbá teheted az életedet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top