Életmód

A bűntudat mérgező, inkább szokj le róla

A bűntudat akár minden pillanatban is elkísérhet minket, megkeserítheti az egész életünket.

Szokták azt mondani, hogy a gyerekkel együtt a bűntudat is megszületik, de igazából nem az anyasággal kezdődik a folyamatos önostorozás, hanem már egészen kisgyerekkorunktól kezdve velünk van. Bűntudat azért, mert a hisztivel megbántottuk anyát, bűntudat, mert nem tanultunk, hanem helyette a tévét bámultuk, bűntudat, mert a barátnőnket kibeszéltük a háta mögött… Ahogy telnek az évek, felhalmozódik a sok bűntudat, rétegenként rakódik rá a lelkünkre, és bizony mérgezi a szervezetünket közben.

Rajshree Patel, meditációs tréner, a The Power of Vital Force című könyv szerzője szerint a bűntudattal azért is kell foglalkozni aktívan, mert akár még betegségek kialakulásában is szerepe lehet.

A bűntudat nem más, mint a múlt hatalma felettünk. Azt bánjuk, amit már megtettünk, és amin nem tudunk változtatni. Nem kellett volna kiabálni a gyerekkel. Mosolyogni kellett volna az értekezleten. Edzeni kellett volna, meg a cukrot elkerülni ma is. Aludni kellett volna nyolc órát és nem sorozatokat bámulni. Ezer meg egy ilyen gondolat születik meg bennünk naponta, mi pedig megadjuk magunkat, és rágjuk a szánk a szélét, hogy megint elbuktunk, és már semmit sem lehet tenni ellene. Elkezdünk kételkedni magunkban, elpazaroljuk az energiáinkat az önostorozásra, és arra a következtetésre jutunk, hogy valami komoly baj van velünk.

bűntudat mérgező érzés

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Megragadunk a bűntudatban, elvágjuk magunkat az életenergiánktól, és ördögi körbe kerülünk, amiben csak mérgező gondolatok várnak ránk. A szakember szerint nagyon komolyan kell venni a bűntudatot és tenni ellene, hogy ne vegye át fölöttünk a hatalmat, ha nem akarjuk, hogy akár az egészségünk is rámenjen a sok észrevétlen, elhanyagolt önostorozásra.

1. Emlékezz, hogy a bűntudat a múltból fakad

Amikor legközelebb bűntudatod van, figyelmeztesd magad, hogy már nem tudsz változtatni azon, ami megtörtént. A bűntudatnak egyszerűen nincs értelme, és nincs semmilyen jó hatása, amiért ragaszkodni kellene hozzá. Csak elvesz, de nem ad semmit. Helyette inkább gondold át, hogyan lehetne a jövőben jobban megoldani a kérdéses helyzetet, és tanulj a tapasztalataidból.

2. Gondold át, milyen árat fizetsz a bűntudatért

Nemcsak rád, hanem a családtagjaidra, barátaidra is hatással van az, ha neked folyamatosan bűntudatod van, ami miatt kevesebb az energiád, rosszabb a kedved, és feszültebb vagy tőle. A bűntudattól nem vagy jelen, miközben a gyerekeiddel játszol, a minőségi idő kárára megy, és még a döntéseidet is negatívan befolyásolja. Egy olyan háttérzaj, ami élve felzabál. Ha ezt tisztázod magadban a felbukkanásakor, akkor jobb eséllyel döntesz úgy, hogy változtatsz, és nem eszed tovább magad.

3. Ne ítélkezz magad felett

Ne ess abba a hibába, hogy a bűntudatból átsétálsz az ítélkezésbe, és elkezded ostorozni magad, amiért bűntudatod van. Inkább legyél hálás magadnak, hogy ilyen tudatos vagy, hogy észrevetted magadon a bűntudatot. A hála az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módszer arra, hogy megszabadulj a bűntudattól, és újraindítsd az agyadat.

A bűntudat azt jelenti, hogy megvan benned a vágy a változásra, ezt tartsd szem előtt, és bocsáss meg magadnak. Vedd észre, hogy a jelen körülmények között a legjobb tudásod szerint cselekszel, és hogy senki sem tud kibújni a saját bőréből egyik pillanatról a másikra. A holnap már egy új nap lesz, amikor majd más, jobb döntéseket hozhatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top