Életmód

Karddal venne elégtételt volt feleségén egy férfi

A férfi azt állítja, egy XIX. századi törvény lehetőséget ad neki, hogy így rendezzen egy vitás kérdést.

Az eset természetesen az Egyesült Államokban történt, ahol nem mennek ritkaságszámba a meghökkentő törvények: egy időben például érvényben volt egy olyan rendelkezés, amely szerint Kaliforniában tilos medencében biciklizni, Kentucky államban pedig tilos varangyokat nyalogatni. A hasonló törvények jellemzően vagy régről maradtak fent, vagy valamilyen különleges, egyedi eset hívta őket életre. 

A mostani történet főszereplője azonban nem egy ilyen különös rendelkezésre, hanem egy, még az óhazából, vagyis Angliából származó törvényre hivatkozott, amikor arra kérte a kansasi bíróságot, engedélyezzék számára, hogy volt feleségével az úgynevezett „trial by combat” törvény alapján, közelharccal vigyék dűlőre kettejük vitáját, bírósági tárgyalás helyett – írja a BoingBoing. Az élet csodálatos humorérzékének köszönhetően a házastársi harcért kardoskodó férfit David Ostromnak hívják, véleménye szerint pedig erre lehetősége van, ugyanis ezt a törvényt soha nem vonták vissza – állítja ő. 

Képünk illusztráció (Fotó: Profimedia)

A felvetés kétségtelenül mulatságos, Mr. Ostromnak azonban nincs igaza: Angliában ugyanis valóban volt egy ilyen törvény, azt azonban 1819-ben hatályon kívül helyezték. Ostrom érvelése szerint azonban még érvényben volt, amikor az Egyesült Államokat megalapították, az amerikai jogrendben tehát továbbra is érvényes. Ez sem igaz, 1892-ben ugyanis Iowa állam legfelsőbb bírósága a Pierson v. Lane per során deklarálta, hogy a brit jogrend „elveit csak olyan mértékben alkalmazza ez az ország, amennyire az társadalmunk állapotát és szokásait figyelembe véve érvényesíthető”. 

A párbajozásnak az angol törvény szerint nem kell halállal végződnie, akkor is eldőlhet így egy vitás kérdés, ha valamelyik fél feladja a küzdelmet. Ostrom egyébként értesítette róla volt feleségét, hogy a párbaj előtt 12 hét áll rendelkezésére, hogy megfelelő fegyvereket hajtson fel, a harc során pedig egy „bajnokot” is választhat, aki az ő oldalán harcol majd. 

A korábbi Mrs. Ostrom ügyvédje azonban nem élt a kínálkozó lehetőséggel, és arra kérte a bíróságot, hogy tekintsen el a közelharc alkalmazásától a per során. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top