Életmód

Megborzongsz a kellemes zenéktől? Különleges agyad van!

Ha egy kellemes dallamot vagy valamelyik kedvenc számunkat meghallva végigfut a hátunkon a borzongás, ez arra utalhat, hogy az agyunk eltér az átlagostól.

A University of Southern California (USC) kutatója, Alissa Der Sarkissian a Radiohead együttes Nude című számát hallgatva különös jelenséget figyelt meg saját magán. 

„Azt vettem észre, hogy a légzésem a zene ritmusát követi, a szívverésem lelassul, én pedig egyre inkább tudatába kerülök a saját reakcióimnak – az érzelmi reakcióknak és a testem reakciójának is” – írta le Der Sarkissian, aki még a Harvard egyetem hallgatójaként kezdte vizsgálni a különös jelenséget. 

Annak érdekében, hogy a végére járjon a dolognak, összefogott a USC-n PhD-zó barátjával, Matthew Sachsszel, hogy megvizsgálják, mi a különbség azok között, akik megtapasztalják a kellemes borzongást a jó zenék hatására, illetve akiknél nem jelentkezik hasonló reakció. 

Az ezzel kapcsolatos kutatás a Social Cognitive and Affective Neuroscience szaklapban jelent meg, azonban, ha ezen a derűs napon a kedves olvasó nem érzi feltétlenül a késztetést a betonkemény idegtudományi szakkifejezések olvasgatására, összefoglaljuk a lényeget: azoknál, akiknél jelentkezik a kellemes borzongás, kimutatható, hogy az agy hallásért felelős területét és az érzelmek feldolgozásával foglalkozó agyterületet több idegrost köti össze, mint azoknál, akik nem élik át ezt a jelenséget. 

Érzel kellemes borzongást a kedvenc zenéidtől? (Fotó: Profimedia)

„A több idegrost azt jelenti, hogy a két agyterület hatékonyabban működik együtt, és jobban működik a jelek feldolgozása az agyban – magyarázta Sachs. – A kutatás eredménye tudományos, de filozófiai eredményekkel is szolgál az esztétikai érzékünk evolúciós fejlődésére nézve, különösen a zene terén. Ez lehet az egyik magyarázat rá, hogy a zene miért annyira hatékony a kultúrák közi különbségek áthidalására, hiszen a hallásunkon keresztül közvetlenül az érzelmeinkre képes hatni.”

A fentiekhez hasonló hatása van az úgynevezett ASMR-nek, amely azonban nem csak zene hatására vált ki kellemes borzongást az emberek egy részéből, ennek működéséről néhány éve pszichológus szakértőt is megkérdeztünk, aki azt mondta, ez annyira frissen felfedezett jelenség, hogy még nincs komoly tudományos irodalma. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top