Életmód

Így válassz zenét elalváshoz!

Az alvás előtti zenehallgatás javítja az alvás minőségét, de az nem mindegy, mi szól a fülünkbe.

A különféle alvászavarok, vagy csak a minőségi alvás hiánya emberek millióinak keseríti meg az életét. A New York Times statisztikái szerint például az emberek 20-30 százalékának kifejezetten elégtelen alvásban van része. Ez számos egészségügyi problémát okoz az elhízástól a szívproblémákig, így érdemes gondoskodni róla, hogy éjszakánként rendesen tudjunk pihenni.

Sokan a zenét vetik be, hogy álomba ringassa őket, ami ugyan az inszomniához hasonló zavarokat nem oldja meg, de rövid távon enyhítheti az alvászavar komolyabb hatásait. A dán Aarhus Universitet kutatói pedig azt tudták tudományos eszközökkel igazolni, hogy a lefekvés előtti zenehallgatás javíthatja az alvás minőségét.

A Spotify és a YouTube keresőjében is számos olyan zenét találunk, amelyet a #sleep hashtaggel láttak el, ezek azonban műfajukat tekintve ugyancsak különbözőek, így joggal merül fel a kérdés, hogy akkor milyen zenétől remélhetjük a legjobb hatást. A Mashable szerkesztői ezért szakembereket kérdeztek a válasz reményében.

Nem mindegy, milyen zenét hallgatsz elalvás előtt

Milyen zenét választasz elalváshoz? (Fotó: Getty Images)

A rap és az alvás nem jó barátok

Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, ha a mély alvást elősegítő zenéket keresgélünk, hogy a dalszövegeket egyből felejtsük is el.

„Bármi is legyen a dalszöveg, ezek a legtöbb embernél különféle emlékeket idéznek fel” – magyarázta dr. Nancy Irwin Los Angeles-i pszichológus, aki kifejezetten az alvászavarok kezelésére szakosodott. „Ez beindíthatja a gondolkodást, sőt, akár szorongást is kiválthat, éppen ezért nem jó válsztás alvás előtt.”

A szakember ennek megfelelően az instrumentális, azaz szöveg nélküli zenéket részesíti előnyben, ezek közül is főleg azokat, amelyekben mélyebb hangok szerepelnek, például cselló vagy nagybőgő.”

„Érdemes elkerülni a túlzottan pörgős, vidám, túl dinamikus zenéket, de azokat is, amelyekben magas hangokat kiadó hangszerek, például hegedű vagy furulya hallható” – tette hozzá dr. Irwin.

A rave-bulikat sem az alvó embereknek rendezik

A dalszövegek elkerülése után a következő fontos faktor a tempo: Martin Reed az alvással kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Insomnia Coach nevű vállalkozás alapítója szerint a 60 és 80 BPM közötti tempótartományba eső, egyszerű, lassabb zenék bizonyulnak a legjobb választásnak. A BPM-tempó kiszámítását akár magunk is elvégezhetjük egy BPM-kalkulátor segítségével, de a Spotify keresőjében ez alapján is kereshetünk zenéket.

A világ legnyugtatóbb zenéje

Természetesen mindenkinek a saját ízlésére van bízva, hogy milyen zenéket talál nyugtatónak, azonban a világ legnyugtatóbb számaként gyakran a Marconi Union nevű brit együttes Weightless című zenéjét szokták megnevezni, amelyet a banda kifejezetten a hangokat felhasználó terapeutákkal együttműködve alkotott. A Mindlab International 2017-ben elvégzett kutatása szerint a dalt hallgató emberek 65 százaléka arról számolt be, hogy a zene hatására csökkent a szorongásuk. A 60 bpm-es szám kifejezetten úgy van összeállítva, hogy csökkentse a pulzust, a vérnyomást és a kortizol nevű stresszhormon szintjét. Ez annyira jól sikerült, hogy a kutatásban részt vevő szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a számot lehetőleg senki se hallgassa autóvezetés közben.

Houston, zaj van

Nem csak nyugtató zenék segíthetnek álomba szenderülni, hanem speciális hangok, zajok is. A fehér zajt szinte mindenki ismeri, aki még emlékszik rá, milyen hangja volt a tévék üres csatornáin látható „hangyafocinak”. Ez azonban alváshoz nem alkalmas, mivel a hanghullámokat kitevő különféle frekvenciákat azonos hangerőn halljuk, ami inkább arra jó, hogy elfedjünk vele más zavaró zajokat, például a szomszéd telken zajló építkezés zörejét. Ennek egy változata a rózsaszín zaj (pink noise), amely első hallásra olyan, mintha a tenger zúgását hallanánk. Ez a fehér zajhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a mélyebb hangokat intenzívebben kihallani belőle. A rózsaszín zajnál is intenzívebb a barna zaj (brown noise), amelyben a magasabb frekvenciák még jobban le vannak halkítva.

Az interneten és az okostelefonokhoz fejlesztett applikációk között is találni rengeteg olyan zajgenerátort, amelyek a fenti zajokat tudják előállítani. Van, akinek ez is segít az elalvásban, azonban a Mashable által megkérdezett szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez sem tökéletes megoldás. Ugyanis, ha mindig ugyanazokra a hangokra alszunk el, úgynevezett alvási asszociáció alakul ki bennünk, ami azt fogja eredményezni, hogy egy idő után sokkal nehezebben tudunk elaludni a megszokott hangok nélkül.

Ha pedig ez sem lenne elég, épp a mai napon írtunk a Restflixről, amely a Netflixhez hasonló streaming szolgáltatás, amely kifejezetten az elalvásban nyújt segítséget.

További cikkeink az alvás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top