Életmód

A Netflix-hez hasonló oldal indult, de alvó emberek számára

Most ráadásul féláron lehet előfizetni a nyugtató-altató tartalmakra.
Nehezen alvók számára indult streaming-szolgáltató

A BoingBoing értesülései szerint a koronavírus járvány miatt azok, akik karanténban töltik a napjaikat, átlagosan 15 perccel többet alszanak, mint korábban. Sőt, az egyetemisták esetében ez éjszakánként akár plusz fél óra alvásidőt jelenthet.

Ez azonban nem mindenkinek adatik meg, mivel sokan stressz vagy más probléma miatt ritkán részesülnek pihentető alvásban. Van, akinél az alvás minőségével vannak gondok, míg másnak az okoz nehézséget, hogy egy sűrű nap után álomra hajtsa a fejét.

Utóbbiak közül sokan alszanak el úgy, hogy a háttérben megy a tévé vagy a rádió, annak ellenére, hogy ezt sok szakértő nem ajánlja. Egy élelmes vállalkozás viszont meglátta a kínálkozó üzleti lehetőséget, így létrehozták a világ első olyan streaming-oldalát, amelyet kifejezetten alvó emberek figyelmébe ajánlanak.

A Restflix a Netflix működési modelljével megegyező módon szolgáltat tartalmakat, sikerfilmek és sorozatok helyett azonban olyan, személyre szabható videocsatornákat kínál, amelyek tartalmai között megtalálhatóak a meditatív zenék, az esti mesék, de más típusú nyugtató hangokból és képekből is lehet válogatni a gyors elszenderedés érdekében.

Tudományosan nem igazolt módszer, de sokaknak beválik

A Restflix különleges módszert alkalmaz az alváshoz lejátszott hangoknál: az úgynevezett binaural beats lényege, hogy a fülünkbe két, kissé eltérő frekvencián sugározzák a hangokat, amit az agyunk egyetlen új frekvenciaként érzékel. A jelenségre még 1839-ben figyeltek fel, a két eltérő hullámhossz hatása ugyanis elvileg képes befolyásolni az agyműködést, igaz, ezt még nem sikerült meggyőző tudományos tényekkel igazolni.

Ettől függetlenül a Restflix azt állítja, hogy a streamelhető hangok képesek befolyásolni az agyunk aktivitási szintjét, és megnövelni az alvást előidéző melatonin nevű hormon szintjét.
A különleges hanghatás mellett azonban lehetőség van például vezetett meditációt hallgatni, de akár csak egy békés erdő vagy tengerpart hangjait is elhozhatjuk a hálószobánkba, a nyugodt alvás érdekében.

A cég azt állítja, hogy a szolgáltatás használata átalakítja az alvási szokásokat és alkalmas például az álmatlanság, azaz az inszomnia leküzdésére, emellett az alváshiány vagy alvászavarok esetén jelentkező egyéb negatív hatásokat – például túlsúly, memóriazavarok, legyengült immunrendszer – is hatékonyan képes ellensúlyozni, megszüntetni.

A Restflix szolgáltatását egy okostévén, számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon is elérhetik az érdeklődők, ráadásul, most egy bevezető akciónak köszönhetően féláron elő lehet fizetni a szolgáltatásra, ami egy évre 99 dollár, azaz szűk 30 ezer forint lenne, most azonban 49,99 dollárért lecsaphatunk a 12 hónapos csomagra.

További cikkeink az alvás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top