Életmód

Ha jóleső borzongást érzel egy jó dallam hallatán, különleges agyad van

A legújabb kutatások legalábbis ezt igazolják, az ok az agy szerkezetében rejlik.

A Social Cognitive és az Affective Neuroscience által közzétett kutatások szerint azoknál, akiknek így reagál a teste a zenére, szerkezetbeli különbség figyelhető meg az agyban. Úgy tűnik, náluk a hallókéreg hatékonyabban kommunikál az érzelmekért felelős agyi területekkel.

Matthew Sachs, az USC egyetemi hallgatója és vezető kutatója szerint ez azért van, mert sokkal több rost köti össze a két régiót. Ezek a következtetések új tudományos kérdéseket is felvetnek, valamint rávilágítanak arra, hogy miért is van fontos szerepe a zenének az emberiség fejlődésében.

„A mostani eredmények jelentősek lehetnek az esztétika tudománya, kiváltképpen a zene közösségalkotó hatásainak kutatásában” – írják a tanulmány szerzői. „Talán ez lehet az egyik oka annak, hogy a zene kulturálisan nélkülözhetetlen. Az, hogy közvetlenül a hallócsatornán keresztül éri el az agy szociális viselkedésért és érzelmekért felelős területeit.”

Az ASMR-ről, azaz az „agyi orgazmusról” már mi is írtunk korábban. Ezt a különös érzéki-idegi reakciót kiválthatja egy számunkra kedves dal, egy furcsa hang, de akár egy látványos dolog is. A kutatások szerint egy ilyen meghatározó zenei élményt átélt alanyok sokkal közvetlenebbekké válnak egymással, amiben nagy szerepe lehet a felszabaduló endorfinnak is.

Forrás: My Modern Met

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top