Életmód

Kiderült: az antiszociálisoknak kisebb az agya

Egy nemzetközi kutatócsoport jutott arra a következtetésre, hogy aki egész életében antiszociálisan viselkedik, annak más az agyszerkezete.

A kutatók a vizsgálatban résztvevő 652 ember agyáról készítettek MRI-felvételt, és megállapították, hogy akik mindig is antiszociálisan viselkedtek, azok jóval vékonyabb agykéreggel rendelkeznek, illetve a teljes agyfelületük is kisebb. Vagyis aki antiszociális, annak kisebb az agya.

A kutatásból egyelőre nem derült ki világosan, hogy van-e ok-okozati kapcsolat a viselkedés és az agy szerkezete között, és ha igen, akkor mi volt előbb: a kisebb agy, ami miatt antiszociálissá vált az illető vagy a viselkedés és a belőle következő agyfelépítés.

Christina Carlisi, a University College London kutatója, a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmány vezető szerzője szerint az eredményeik azt az elméletet támasztják alá, hogy inkább az agyi eltérések jelentik a kiindulási alapot.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top