Életmód

HIV-fertőzése miatt rúgtak ki egy férfit az állásából

A férfi csaknem egy hónapja már az új munkahelyén dolgozott, amikor üzemorvosi vizsgálatra küldték, majd egy héten belül kirúgták.

A Társaság a Szabadságjogokért blogja számolt be egy István nevű férfi esetéről, aki több mint egy éve tudta meg, hogy HIV-pozitív. Ettől függetlenül – epilepsziája miatt – leszázalékolták, így egy másik munkahelyen rehabilitációs munkát kezdett végezni. Ehhez azonban le kellett adnia az egészségével kapcsolatos dokumentumokat. Már egy hónapja dolgozott az új munkahelyén, amikor üzemorvosi vizsgálatra küldték, ahol az orvos azzal a kérdéssel fogadta:

ugye tudja, hogy maga AIDS-es?

A férfi felvilágosította az orvost, hogy az AIDS nem ugyanaz mintha valaki HIV-pozitív. A Mérce szerint az üzemorvos azt is számonkérte a férfin, hogyan mehet egyáltalán közösségbe, de még távolabb is lépett Istvántól, mintha attól félne, hogy elkapja a fertőzést. 

„Ez nem olyan, hogy levegőben, meg érintéssel terjed – idézi a lap István érvelését. – Szégyen, hogy egy üzemorvos ennyit nem tud.”

A HIV-vírus NEM terjed érintéssel! (Fotó: Getty Images)

A HIV-vírus NEM terjed érintéssel! (Fotó: Getty Images)

Az értesülés szerint végül sikerült meggyőzni az üzemorvost, hogy István számára milyen fontos a munka, viszont így is csak korlátozott időre kapta meg az alkalmassági igazolást, ezt is csak úgy, ha felmutat egy másik papírt, amely szerint nem jelent veszélyt a közösségre. A férfi úgy gondolta, főnökével is tisztázza a helyzetet, akivel szintén abban maradt, hogy beszerez egy újabb igazolást. 

A következő héten azonban kiderült, hogy az üzemorvos a megállapodás ellenére még a vizsgálat délutánján betelefonált a céghez, és visszavonta az ideiglenes alkalmassági igazolást, ezért István főnökének el kellett bocsátania a férfit. 

A Mérce azt írja, az üzemorvosnak ráadásul nem is kellett volna tudnia a HIV-fertőzésről, a megváltozott munkaképességű emberek egészségi állapotáról szóló komplex minősítésen azonban jogellenesen szerepelt István státusza, annak ellenére, hogy ez önmagában nem befolyásolja a munkaképességét. 

A férfi a TASZ-tól kért segítséget, így sikerült elérnie, hogy módosítsák az iratait. A TASZ az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult az ügyben. 

A Mérce felhívja a figyelmet, hogy a HIV-vírus vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal és anyatejjel terjed, levegőben, nyállal és érintéssel nem. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top