Életmód

Magas cinktartalmú macskaeledelt hívtak vissza

Túl sok a cink a Happy Cat egyik macskaeledelében, valószínűleg bajt nem okoz, de ne add a cicádnak!

Miután a német hatóságok a határérték feletti cinktartalmat mutattak ki a Happy Cat Adult Sterilised Cat Atlantik-Lachs (Happy Cat atlanti-óceáni lazac felnőtt, ivartalanított macskáknak) termékben, ezért ezt kivonják a forgalomból és visszahívják a boltokból.

Mivel ebből Magyarországra is jutott, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is kiadta a figyelmeztetést.

Visszahívott macskaeledel

Visszahívott macskaeledel

A hivatal közölte: a termék cinktartalma nem haladja meg jelentős mértékben a megengedett felső határértéket, etetése várhatóan nem okoz állategészségügyi problémát. Ennek ellenére a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ne használják fel azon INTERQUELL GmbH által gyártott, 1,4 kilogrammos, 4 kilogrammos, illetve 10 kilogrammos termékeket, amelyeknek a minőségmegőrzési ideje 2021. április 28., tételszáma pedig 210428K002227, 210428K001948 és 210428K002544.
    
A Nébih az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a problémáról.

A cink

A cink (Zn) az állati szervezet esszenciális nyomeleme, hiánya betegség kialakulásához vezethet. Túlzott bevitele ugyanakkor emésztőrendszeri gyulladást, nehézfémmérgezéshez hasonló tüneteket, például bágyadtságot, izomgyengeséget, sárgaságot vagy bénulást okozhat, hosszú távon pedig lesoványodást, kondícióromlást vagy vérszegénységet.

Pár fontos információ a macskák etetéséről:

Így védheted meg a macskád tálját a hangyáktól

Házi jutalomfalatok

Itt a banánnyalogató macska

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top