Életmód

HIV- és maláriagyógyszerek kezelhetik sikeresen a koronavírust

Úgy tűnik, a gyógyszer kiirtotta a vírust, és hozzájárult a betegek felépüléséhez. Országos tesztre készülnek az ausztrál kutatók.

Ausztrál szakértők potenciális gyógymódot találhattak az új koronavírusra – írja a news.com.au alapján a 24.hu. A kutatók bíznak benne, hogy a gyógyszert március végéig egy országos teszt keretében is kipróbálhatják.

gyógyszer

Úgy tűnik, a gyógyszer kiirtotta a koronavírust, és hozzájárult a betegek felépüléséhez (Illusztráció: Getty Images)

David Paterson, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint két készítménnyel kísérleteztek laboratóriumi körülmények között, ezek közül az egyiket az első ausztráliai pácienseken is tesztelték.

Úgy tűnik, a gyógyszer kiirtotta a vírust, és hozzájárult a betegek felépüléséhez.

Az érintett gyógyszereket egyébként más betegségekkel szemben már korábban is használták, így elérhetőek Ausztráliában. Az egyik szer alapvetően a HIV, a másik pedig a malária kezelésére alkalmas.

A szakértők következő célja az, hogy egy országszintű klinikai tesztet végezzenek. Az 50 kórház bevonásával tervezett kísérletben külön-külön, illetve kombinálva is felmérnék a készítmények hatásait. A szereket már régóta ismerik, biztonságosak, és nem okoznak veszélyes mellékhatásokat.

A kutatók embereknek eddig a HIV-gyógyszert adták be, és meglepődve tapasztalták, hogy az hatásos az új kórokozóval szemben is. 

Aktuális híreink a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top