Életmód

Tanulj, tornázz, szórakozz ingyen! – Online programok karanténra kicsiktől a nagyokig

A helyzet most úgy kívánja, hogy azzal tehetünk a legtöbbet, ha nem teszünk semmit. Vagyis, ha megtehetjük: maradjunk otthon, dolgozzunk otthonról. Ha nem, akkor is csak dolgozni, boltba vagy patikába menjünk ki. Tény, hogy beszorultunk a négy fal közé, de ettől még tölthetjük hasznos az időt. Mutatjuk, mi mindennel.

Henyélés helyett

Most nincs edzőterem, mozi, színház, kirándulás és barátkozás, ezek helyett új elfoglaltságokkal kell kitöltenünk az időt, ha nem szeretnénk, hogy beszippantson a kanapé és az okostelefon. Szerencsére már most rengeteg klassz virtuális lehetőségből válogathatunk, de a paletta minden bizonnyal egyre színesebbé válik, ahogy telnek a napok. Persze a home office és az otthoni „iskolába járás” nagyban hozzátesz ahhoz, hogy tartalmasan teljen az idő, ám az, amit utazással vagy egyéb elfoglaltságokkal töltöttünk eddig, most hirtelen felszabadul. Ezt akár a javunkra is fordíthatjuk henyélés helyett, nyelvet tanulhatunk, tornázhatunk, olvashatunk, szórakozhatunk és művelődhetünk, méghozzá úgy, hogy ezért egyetlen forintot sem kell kiadnunk. 

A segítőkészség iskolapéldája

Mindegy, hogy hányadán állsz az angollal, akár most fognál bele, akár a már meglévő tudásodra építkeznél, hatalmas segítséget nyújt most ehhez teljesen ingyen az 5 Perc Angol magazin. Bár a havilap áprilisi száma, a koronavírus miatt nem kerül ki az újságárusokhoz, ehelyett teljes egészében letölthető lesz mindenki számára, megosztható, kinyomtatható, másolható formában. Emellett élő, ingyenes angolórákon is részt lehet venni az 5 Perc Angol Facebook-oldalán, ahol szuper nyelvtani magyarázatokat és szószedeteket is találsz. „Szeretnénk ezzel is – illetve folyamatos új online tartalmakkal, rendszeres élő órákkal iskolásoknak és érettségizőknek szóló anyagokkal kiegészítve – segíteni mindenkinek, minden otthonról tanulni kényszerülő diáknak, minden tanulni és gyakorolni vágyónak, illetve tanárnak abban, hogy az időt hasznosan, tanulással és önfejlesztéssel tudják eltölteni” – mondja Szalai Nóri tulajdonos, aki családjával együtt Olaszországban él, és már lassan két hete vannak karanténban

Szintén a Facebookon kelt életre egy szívmelengető felhívás tanároktól, a diákokért. Léner Péterné Csicsó, aki magyar nyelv és irodalom, valamint dráma szakon tanított korábban, arra kérte nyugdíjas kollégáit, hogy fogjanak össze ebben a rendkívüli helyzetben: „Csatlakozzatok, ha kedvetek, időtök, szeretetek van még a diákok felé a mostani helyzetben. Segítsünk nekik, és a még aktív kollégáknak azzal, hogy felajánljuk a segítségünket, ha valami nem világos a neten, a tévében leadott tananyagból, forduljanak hozzánk bizalommal, hátha tudunk megértetni, elsajátítani, ami nem megy. Én itt vagyok, magyar nyelv és irodalom–dráma szak. Csak zárójelben, orosz is jöhet, de azt rég tanítottam. Most fogjunk össze a gyerekekért, akikért évtizedeket adtunk a szívünkből!” A tanárnő nagylelkű felajánlását rövid időn belül több is követte, csatlakoztak olasz nyelvvel, irodalommal, történelemmel, a kisebbeknek pedig matekkal, környezettel is.

A Kreatív Pihenő ingyenes élő videókkal kínál hasznos kényszerpihenőt és alkotó közösséget gyerekeknek és a rájuk vigyázó felnőtteknek. „Mivel mindannyiunk előtt kicsit nehezebb időszak áll, arra gondoltunk, hogy kreatívan is tölthetjük ezt az időt. Naponta mutatunk inspiráló és izgalmas ötleteket, hogy a gyerekek ne unatkozzanak. Töltsétek fel és osszátok meg az ötleteiket ti is, hogy együtt alkothassunk” – lelkesíti az érdeklődőket Csorba Anita, a Kreatív Pihenő kiötlője. 

Bogdán Viki illusztrátor minden hétköznap délután tart ingyenes rajzfoglalkozást gyerekeknek, magyarul és flamandul is. A 30 perces rajzórához nincs szükség extra kellékekre, csak ceruzára, filcre, tollakra, papírra, ami épp a kezünk ügyébe kerül, az illusztrátor szerint még az újságpapír is megteszi! Az első héten a rajzok a tenger mélyére, a dzsungel kellős közepébe, azután egy tavaszi kertbe, majd a kalózok és boszorkányok világába repítik az alkotni vágyó gyerekeket és felnőtteket. Természetesen online.

Szórakozol velük?

A műsorait szüneteltető Fővárosi Nagycirkusz kinyitotta virtuális kapuit és rendkívüli előadásokkal kedveskedik rajongóinak! Az ott dolgozó művészek számára is teljesen egyértelmű volt, hogy senkit nem hagynak cirkusz nélkül: „A mi célunk, hogy boldogságot és jókedvet csempésszünk az emberek szívébe ezekben a nehéz időkben” – ennek szellemében jött létre a teljesen ingyenes Cirkusz+ online, aminek lényege, hogy hétről hétre izgalmas kulisszatitkokat, riportokat, valamint cirkusz- és múzeumpedagógiával kapcsolatos érdekességeket mutatnak az otthon ülő közönségnek. Az első adásra március 15-én került sor, és nem remélt sikert aratott: több mint 13  ezren nézték egyszerre a virtuális cirkuszi produkciót, a világ legkülönbözőbb pontjairól. 

A Vaskakas Bábszínház alkotói is szívükön viselik a nézők egészségét, ezért nem csak az előadásaikat mondták le a veszélyhelyzet idejére, hanem a színház épülete is zárva tart. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a nézők vaskakasos élmények nélkül maradnak: hivatalos youtube csatornájukon minden vasárnap 11 órakor – teljesen ingyenesen – elérhetővé teszik egy korábbi előadásuk felvételét. 

„Ha nem mehetünk színházba, vigyük haza együtt!” – ezzel a felkiáltással hívta életre a KaranténSzínházatPrompt Media és a C38 Stúdió, melynek csapata felajánlotta, hogy amíg a koronavírus-járvány miatt nem mehetünk színházba és koncertre, addig hetente egy eseményt több kamerával felvesznek, és a Facebookon ingyen közvetítik. A pontos műsorrend még kialakulóban, ettől függetlenül érdemes már most csatlakozni az oldalhoz, hogy biztosan ne maradjunk le a programokról!

A Müpa több különleges produkcióval is készült látogatóinak a következő időszakra, aminek apropója fennállásának 15. évfordulója. A koronavírus-veszély miatt előállt rendkívüli helyzet miatt azonban az ígéretes koncertek elmaradnak, de a Müpa így sem hagyja cserben a nézőket: mindenki számára elérhetővé teszik a digitális médiatárukat, aminek használatához most még regisztrációra sincs szükség. A különleges archívum 80 HD-minőségű koncert felvételét és több mint 40 irodalmi est emlékét őrzi, ezek a kultúrcsemegék most mindenki számára elérhetővé váltak.

A bezártság alatt az egyik legklasszabb elfoglaltság az olvasás, de legalább ilyen örömteli a felolvasások hallgatása is. Mivel ilyen rendezvények és a könyvtár-látogatás most szóba sem jöhet, egy kattintással az otthonunkba repíthetjük a könyvek birodalmát! A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gazdagréti fiókkönyvtára igazán mesés kezdeményezésbe fogott a rendkívüli időszakban: március 13-tól kezdve minden napra tartogat egy mesét a könyvtárból, vagyis a zárva tartás ideje alatt utólag is visszanézhető mesékkel, versekkel és regényrészletekkel kedveskednek az olvasóiknak. 

Lendülj formába!

„Rengetegen dolgoztok mostantól otthonról vagy tartjátok a gyerekeket önkéntes karanténban bizonytalan ideig, hogy lassítsátok a járvány terjedését. Felelős döntést hoztok, így valószínűleg az edzőtermet is elkerülitek a következő hetekben. Sok dologról le kell most mondanunk egy időre, de a sport nincs és ne is legyen ezek között!” – vallja a Gyerünk anyukám edzőcsapata, ezért létre is hozott egy teljesen ingyenes videótárat azoknak a mozogni vágyóknak, akik szobafogságukat töltik. Nincs szükség másra, csak egy gyors regisztrációra, és máris elérhető a profin felépített és hetente frissített edzésprogram, nem csak anyukáknak, hanem bárkinek, aki formálódni szeretne. A program része egy ovis-kisiskolás torna is, ami nagyban hozzájárulhat a gyerekek mozgásigényének kielégítéséhez! 

Tanulj, tornázz, szórakozz ingyen! - Online programok karanténra kicsiktől a nagyokig

A Gyerünk anyukám edzőcsapata

Az Anyatest Projekt is támogatja az otthonmaradást, s hogy emiatt ne nélkülözze senki a rendszeres mozgást, bevezeti az ingyenes home office edzéseket. Hetente kétszer, kedden és csütörtökön 14 órakor kezdődik a torna, amihez természetesen bárki csatlakozhat. „Az életünk most átalakul és átszerveződik, szükség lesz a közös mozgásra – kell az erő és kell a mentális kikacsolódás is. Megvisel vagy nem, mindenképpen kicsit újra kell szervezni az életet. Ragadjuk meg a nehézségekben a pozitívumokat, mi ezt tudjuk nyújtani hozzá” – lelkesítenek a home office edzések ötletgazdái. 

Az ingyenes edzésekre kínálkozó alkalmakat érdemes minél többször kihasználni, egyrészt azért, mert a rendszeres sport hozzájárul az immunrendszer kiegyensúlyozott működéséhez, másrészt azért, mert segít, hogy könnyebben viseljük a bezártságot és az egyre egyformább napokat. Végül, de cseppet sem utolsó sorban azért fontos otthon edzeni, hogy ne kússzanak fel rád alattomosan a plusz kilók a karantén alatt!

Életünk koronavírus idején:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top