Életmód

Az internet valójában az intim szféránk kiterjesztése

Ezerszer hallottuk már, hogy az internetes kommunikáció, csetelés eltávolítja egymástól az embereket. Egy szakértő szerint azonban ennek pont az ellenkezője igaz.

Az internet nem öli meg az intimitást, sőt közelebb hoz egymáshoz, ha minél többet csetelünk – állítja egy Ted videóban Stefana Broadbrent antropológus, aki már 20 éve tanulmányozza, hogyan használják az emberek a technikát a kommunikációban. Szerinte nem követendő az az egyre terjedő gyakorlat, hogy a munkahelyeken és iskolákban megtiltják az okostelefonok használatát és az internetes kommunikációt a szeretteikkel. Az utóbbi 20 évben ugyanis elindult egy olyan tendencia, amit a szakember a magánélet demokratizálódásának nevez, és annyit jelent, hogy az emberek már nincsenek elszigetelve teljesen a munkahelyükön a saját magánéletüktől az internetnek és mobiltelefonoknak köszönhetően. Fel tudják hívni a szüleiket, csetelhetnek a barátaikkal munka közben is, ami az intim szféra kiterjesztéséhez vezet, és igazából remek dolog, mert így sokkal közelebb kerülnek egymáshoz.

Társadalmi változás közepén vagyunk

Valóban, ha csak a saját 40 évemet nézem, hol voltak akkor még ilyen kommunikációs lehetőségek. Gyerekkoromban postai úton leveleztünk, egy hetes várakozás után olvashattuk, mit írt a másik, telefonálni otthonról lehetett a vonalason, akkor is csak úgy, ha az iker épp nem beszélt rajta. Nem tudtunk egymásról ennyi információt, nem hallottunk anyákról, apánkról egész nap, és ha nem értek oda az oviba, akkor senki sem tudta őket utolérni, hogy mégis hol kódorognak. A párkapcsolatok szintjén is jobb most a helyzet, ha csak az online randi oldalakat nézzük, hogy van esély írásban megismerkedni, mielőtt személyesen találkoznánk. A barátokkal sokkal könnyebben tartjuk a kapcsolatot, mióta betört az internet az életünkbe, még akkor is, ha más élethelyzetben vagyunk épp, és az egyiket Ausztráliába sodorta az élet, míg a másik otthon ül a babájával.

Az internet segít közelebb kerülni egymáshoz

Az internet elmosta a magánélet és munka között a határokat (Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia)

Broadbrent azt is kiemeli az előadásában, hogy bár a legtöbb embernek több száz ismerőse van a közösségi oldalakon, a felmérések szerint csak négy-öt emberrel vált napi szinten üzenetet. Ugyanígy a hívások 80 százalékát is ugyanazzal a négy-öt emberrel bonyolítjuk le, tehát tulajdonképpen pár ember kedvéért lógunk folyton a közösségi oldalakon, velük viszont határozott mélyítjük a kapcsolatunkat a sok üzenetváltással. A saját intim szféránkhoz ad hozzáférést a sok kommunikációs lehetőség, hiszen amíg el voltunk vágva a szeretteinktől nap közben az iskolában, munkahelyen, addig nem élhettük a magánéletünket a nap 10 órájában. Most viszont nem kell annyira eltávolodnunk önmagunktól és a közeli kapcsolatoktól akkor sem, ha épp nem egy légtérben tartózkodunk a barátokkal vagy családdal.

A szakember szerint most térünk vissza új formában ahhoz a természetes közeghez, ami csupán 150 évvel ezelőtt szűnt meg, amikor gyárakba, munkahelyekre kényszerültek az emberek. Egészen addig az volt a normális, hogy a magánélet és a munkahely nem különült el teljesen egymástól. A saját boltjuk felett laktak, a házuk melletti földeken dolgoztak az emberek, és folyamatosan kapcsolatban voltak a családjukkal nap közben is. Most tulajdonképpen ugyanezt teszik, csak az interneten keresztül. Ez Broadbrent véleménye szerint egy pozitív változás, az emberi természethez közelebb álló életforma, ezért mondja azt, hogy a cégeknek nem szabadna beleszólnia a dolgozók internetes kommunikációs szokásaiba, és letiltani minden csatornát, melyen keresztül magánéletet élhetnének. Helyette inkább tiszteletben kellene tartaniuk, hogy nem gyakorolhatnak társadalmi kontrollt, és hogy az embereknek joga van eldönteni, mennyire akarnak munka közben eltávolodni a magánéletüktől.

Olvass még több érdekes TED videóról:

10 TED előadás, amit látnod kell

“Én is megérdemelném a gyönyört” – egy nemiszerv-csonkításon átesett nő története

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top