Életmód

Különleges arcmaszk jelezné a koronavírus-fertőzést

Eredetileg az ebola ellen kezdték fejleszteni, de a koronavírus ellen is hatékony lehet.

A Harvard és az MIT kutatói dolgoznak annak a maszknak a kifejlesztésén, amely képes lehet kimutatni, hogy a viselőjét megfertőzte-e a koronavírus – írja az Index.

A maszkhoz használni tervezett speciális szenzorokat még 2014-ben kezdték fejleszteni, hogy ki tudják mutatni az ebola jelenlétét, két évvel később pedig a Zika-vírusra módosították az eszközt.

A maszk a hírek szerint fluoreszkáló fényjelzéssel figyelmeztet, ha a koronavírussal fertőzött viselője lélegzik, köhög vagy tüsszent. Jim Collins, az MIT munkatársa elárulta, hogy bár még korai fejlesztési szakaszban járnak, ami a koronavírus észlelését illeti, ígéretes eredményeket látnak és remélik, hogy a végleges változatot pár hét múlva már be is tudják mutatni.

Jelezné a koronavírus jelenlétét egy különleges új maszk

Képünk illusztráció, a koronavírust érzékelő maszk szeptemberre kerülhet kereskedelmi forgalomba (Fotó: Profimedia)

A szenzoroknál használt technológia már bizonyított más SARS-vírusok, de a kanyaró, az influenza, a hepatitis C és a nyugat-nílusi láz esetében is.

Ha a tesztek megfelelően haladnak, a különleges maszkot nyár végétől már kereskedelmi forgalomban is meg lehet majd vásárolni.

További cikkeink a koronavírussal kapcsolatban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top