Életmód

A jelenlegi irányokkal nem menthető meg az ökosztisztéma

Elkészült az elmúlt 50 év átfogó jelentése.
A tudósok szerint a jelenlegi intézkedésekkel nem menthető meg az ökoszisztéma

Ma tette közzé magyarul az IPBES (Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások védelmével foglalkozó Kormányközi Platform) jelentését a Greenpeace, amely az elmúlt 50 évet tekinti át és a világ ökológiai állapotát mutatja be és szó esik a klímaváltozásról is.

Összegezve a tudósok arra jutottak, hogy teljesen át kell alakítanunk a társadalmi és gazdasági rendszereinket, mert a mostani iránnyal nem tudjuk megőrizni a természetet és elérni a fenntarthatósági célokat.

A világ 145 országából (köztük Magyarországról is) származó 310 tudós ezekre jutott:

  • 1700 és 2000 között eltűnt a vizes élőhelyek 85 százaléka. A fogyatkozásuk üteme jelenleg 3-szor gyorsabb, mint ahogyan az erdők fogyatkoznak.
  • 75%-át a szárazföldi területeknek, és 66%-át a tengereknek és óceánoknak, alapvetően átalakította az emberi tevékenység.
  • 28%-ra zsugorodott az őslakos népek tulajdonában lévő, vagy általuk kezelt területek mérete, beleértve ebbe a védett természeti területek 40%-át, valamint a 37%-át az összes fennmaradó, kevés emberi beavatkozással terhelt területeknek.
  • 60 milliárd tonna megújuló és nem megújuló erőforrást nyerünk ki évente a természetből. Ez a 1980-as értékhez képest 100%-os növekedést jelent.

A teljes jelentést és a testület javaslatait ide kattintva olvashatjátok el.

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top