Sztárok

Az esőerdők megmentésétől a vegán étrendig – 6 sztár, akinek tényleg fontos a környezetvédelem

Egyre több híresség áll ki a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni harc ügyéért. Megmutatjuk a legzöldebbeket, akik nem csak a szavak szintjén tesznek a bolygóért.

Harrison Ford legutóbb Ellen DeGeneres talkshow-jában járt, és új filmje, A vadon hívó szava mellett arról is ejtett néhány szót, hogy nem eszik húst, mert nem jó a bolygónak, és igazából neki se nagyon. Zöldségeket és halat fogyaszt, és kiiktatta az étrendjéből a tejtermékeket is. A Csillagok háborúja és az Indiana Jones sztárja elhivatott környezetvédő, de szerencsére nem ő az egyetlen híresség, aki fontosnak tartja bolygónk jövőjét.

1. Leonardo DiCaprio

A hollywoodi sztárok közül kétségtelenül Leonardo DiCaprio a „legzöldebb”, ráadásul nem az elmúlt pár évben lett a környezetvédelem élharcosa. Saját szervezetét, a Leonardo DiCaprio Alapítványt 1998-ban hozta létre, és azóta több millió dollárt gyűjtött össze a biodiverzitás, zöld energia és a globális felmelegedés elleni küzdelem támogatására.

„A klímaváltozás valódi, igen, most történik. Ez a legsúlyosabb veszély jelenleg, ami a fajunkat fenyegeti. Ne gondoljuk, hogy a Föld a mienk, hogy jár nekünk!”

– mondta még a 2016-ban, miután átvette élete első Oscar-díját A visszatérő című film főszerepért.

Leonardo DiCaprio a People’s Climate March nevű felvonuláson Washingtonban 2017. április 29-én (Fotó: Jose Luis Magana / AFP)

A 45 éves színész ismertségét kihasználva gyakran megragadja az alkalmat, hogy nyilvánosan beszéljen a a Föld megóvásának fontosságáról, és nagy szerepe van abban, hogy egyre szélesebb körben felismerik a sürgető problémát. Többször felszólalt az ENSZ klímacsúcsán, több nemzetközi környezetvédelmi szervezet – például a WWF – vezetőségének tagja, és állítólag rendszeresen egyeztet elismert klímavédelmi szakemberekkel. Producere volt Az utolsó óra és az Özönvíz előtt című éghajlatváltozásról szóló dokumentumfilmeknek.

De nemcsak a rivaldafényben, hanem a magánéletében is zöld. Házait napelemekkel szerelte fel és környezetbarát bútorokkal rendezte be, és bár a repülést nem tudta kiiktatni, magánrepülőgép helyett inkább menetrend szerinti járatokon utazik, hibrid autót vezet, valamint ha teheti, legszívesebben inkább biciklizik.

2. Gisele Bündchen

A világ egyik legismertebb szupermodellje nem csak a szépségével hódít, régóta szívügye a környezetvédelem is. Gisele Bündchen az ENSZ környezetvédelmi nagyköveteként évek óta küzd az Amazonas megmentéséért – amivel még a brazil kormányt is magára haragította –, az erdőirtások és a vizek szennyezése ellen. A szervezet segítségével elindította a Clean Water Projectet (Friss Ivóvíz Projekt), szülővárosa környékén 40 ezer fát ültettek.

A kétgyerekes anya otthona olyan, mint egy mini farm: csirkeólak, méhkaptárak, zöldségeskert, komposztáló. „Szeretném, ha a gyerekeim is megtapasztalnák azt az örömöt és természet közelségét, mint amit gyerekként én is átéltem.”

3. Ben Affleck

Ha környezetvédelemről van szó, a Batmant megformáló 47 éves színész hasonlóan filantróp, mint Bruce Wayne a filmben. 2010-ben társalapítója volt a Kelet-Kongó Kezdeményezésnek, amely azt tűzte ki célul, hogy fenntartható, közösség-alapú mezőgazdasági módszereket vezessenek be a térségben főleg a kávé- és a teaültetvényeken.

A Matt Damon által gründolt Water.org nonprofit szervezettel karöltve Ben Afflecknek pedig abban is szerepe volt, hogy minél több ember tiszta ivóvízhez jusson Afrikában.

4. Natalie Portman

A 38 éves színésznő nemcsak a nők jogaiért harcol, hanem a Föld védelmében is rendszeresen felemeli a szavát. Már gyerekkorában vegetáriánus volt, 11 évesen még egy zenés videóban is szerepelt, amely a hulladék újrahasznosítását népszerűsítette.

Natalie Portman azóta közismerten vegán lett, és az állatok jogainak elkötelezett védelmezője, nem visel szőrmét, tollat és bőrt sem. Sőt, piacra dobta saját vegán cipőkollekcióját is. Eating Animals címmel dokumentumfilmet készített, amelyben a nagyipari állattartás és hústermelés borzalmait mutatták be. De elment a ruandai őserdőbe is, hogy a veszélyeztetett hegyi gorillák után kutasson (Egy faj megmentése – Gorillák a kihalás szélén). Az már csak egy érdekes apróság, hogy a férje, Benjamin Millepied francia koreográfus egy vegán gyűrűvel kérte meg a kezét.

5. Sting

Gordon Sumner – vagy ahogy mindenki ismeri: Sting – és felesége társalapítói voltak a 80-as végén létrehozott alapítványnak, amely az esőerdők megőrzéséért küzd (Rainforest Foundation Fund). Becslések szerint a szervezet azóta több mint 30 millió dollárt gyűjtött – a pénz jó részét a brit zenész adományozta –, és 113 ezer négyzetkilométer esőerdőt mentettek meg a világ 20 országában. Emellett rendszeresen zenél jótékonysági vagy zöld rendezvényeken.

Erőfeszítéseiért hálából még egy Kolumbiában élő békafajt is elneveztek róla.

6. Drew Barrymore

A színésznő a Greenpeace egyik aktivistáját alakította az igaz történeten alapuló Mindenki szereti a bálnákat című romantikus filmben, amelyben hatalmas összefogás révén sikerült a jég fogságába került bálnákat kiszabadítani. Drew Barrymore-nál nem csak szerep a környezetvédelem, régóta harcos állatvédő hírében áll. Flower Beauty néven elindította a kozmetikai márkáját. A termékek kizárólag ártalmatlan, növényi alapanyagokból készülnek, és nem tesztelik őket állatokon. Ráadásul mindent Amerikában gyártanak, hogy így csökkentsék a szállítással járó károsanyag-kibocsátást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top