Életmód

Babonás vagy? Különös dolgot is jelenthet, ha viszket a bal szemed!

Ha nem ment bele semmi és nem is gyulladt be, de mégis viszket a bal szemed, az rosszat jelenthet. Már, ha hiszel a babonákban.

A bal szem viszketése jelezheti, hogy belement valami, huzatot kapott vagy begyulladt. Ám most nem az egészségügyi vonatkozásokról lesz szó, hanem a kapcsolódó babonákról.

A mi kultúrákban is elterjedt hiedelem szerint a bal szem viszketése közelgő szerencsétlenséget, illetve bánatot, míg a jobb szemé örömet, szerencsét jelez.

Kevésbé ismert babona, hogy míg a jobb szem viszketése egy régen látott személlyel való találkozást jósol, addig a bal szemé csalódást. Egy másik verzió szerint a szemek viszketése azt jelenti, hogy beszélnek rólad a hátad mögött, ha pedig a bal szemed viszket vagy ugrál, akkor rossz dolgokat mondanak rólad.

Mit jelent, ha viszket a bal szemem?

Mit jelent, ha viszket a bal szemem? (Illusztráció: Getty Images)

Az Egyesült Államok egyes területein tartja magát a hiedelem, hogy a bal szem viszketése, illetve rángatózása a családban bekövetkező haláleset közeledtét jelzi.  

A kínai, indiai, hawaii, kameruni és nigériai folklórban is megjelennek a szemek viszketéséhez, illetve rángatózásához kapcsolódó babonák. A legkifinomultabb formában is Kínában, ahol azt is figyelembe veszik, hogy a nap mely órájában jelez a szem. Ha például hajnali 4 órakor rándul meg valakinek a szeme, az örömet jelez, ám ha ugyanez délben történik, katasztrófa közeleg.

Még több babona:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top