Életmód

Itt a nagy karanténfelmérés: egy átlagos magyar egy kilót hízott a kijárási korlátozások alatt

Jobban odafigyeltünk a kézmosásra, többet főztünk otthon és híztunk. Nagyszabású felmérés készült arról, hogyan változtak a háztartások vásárlásai a kijárási korlátozások idején, amiből sok érdekességet megtudhatunk.

Több mint 3000 fő segítségével készített felmérést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a TÉT Platform Egyesület, valamint a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara még május első felében. A kutatók a karanténban felvett szokásainkravoltak kíváncsiak – írta meg az infostart.

Sütöttünk-főztünk a karanténban (fotó: Pixabay)

Sütöttünk-főztünk a karanténban (fotó: Pixabay)

A felmérés legfőbb tanulsága szerint a karantént sütés-főzésre használta fel sok honfitársunk, és előtérbe került az egészséges táplálkozás is. Kétségtelenül pozitív fejleményt, hogy visszatért a gyakorlatba az otthoni kézmosás/kézfertőtlenítés, vagyis volt hatása annak, hogy mindenütt a kézmosás fontosságát hangsúlyozták a médiában. Ez nemcsak a koronavírus elleni védekezés miatt hasznos, élelmiszerbiztonsági szempontból is jelentősége van. Kiderült, hogy a korábbi heti 2-3 bevásárlás helyett a korlátozások idején megelégedtünk heti egy nagybevásárlással, és megnőtt a tartós, hosszabban eltartható élelmiszerek fogyasztása. Érdekes módon kevesebb alkoholt, édességet és sós rágcsálnivalót fogyasztottunk, a lakosság energiaital fogyasztása pedig drasztikusan visszaesett.

Azért az egészségesebb táplálkozás mellé kevesebb testmozgás járt, így a karantén idején egy átlagos magyar egy kilóval lett nehezebb. A kezdeti időszak pánikvásárlásai miatt ma a legtöbb háztartás jókora élelmiszerkészletekkel rendelkezik, de ezt pozitívumként fogják fel, és a készletezést a későbbiek során is szeretnék fenntartani. Egy háztartásban átlagosan 36 kilónyi élelmiszer található, ennek egyharmadát a folyadékok, elsősorban ásványvizek tették ki. Ez a mennyiség nagyjából kétheti élelmiszertartaléknak felel meg egy család számára.

Így éltünk mi a karanténban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top