Életmód

Sok ember fotóz felhőket, de egyikük sem úgy, mint Mitch Dobrowner

Ezek a képek közelebb állnak a művészeti alkotáshoz, mint a természetfotózáshoz.

A felhőfotózás sokak kedvenc elfoglaltsága, különösen, amióta a telefonok kamerái megközelítették a komolyabb fényképezőgépek képességeit. Csak az Instagram #clouds, azaz felhők hashtagje alatt több mint 110 millió képet találunk és akkor ebbe nem számoltuk bele a #cloudporn szűk 24 millióját vagy a #cloudy hashtag tízmillió képét.

A felhőfotózáshoz ráadásul csak megfelelő időjárásra van szükség, már a fotós tudás sem számít annyira, mert a modern telefonok kamerái szinte emberi beavatkozás nélkül állítják tökéletesre a záridőt, a blendét, meg a többit, a kész képet pedig az ezerféle szűrő, filter alkalmazásával bárki National Geographic címlappá alakíthatja, ha szeretné.

Ehhez képest az amerikai Mitch Dobrowner, aki önmagát „szépművészeti fotósnak” tartja, az elmúlt évtized minden egyes évében több hetet tölt el az Egyesült Államok középnyugati régiójában, a veteran viharvadász Roger Hill oldalán. Utóbbi egyébként a Guiness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint az ember, aki több tornádót – több mint 650-et – látott, mint bárki más a világon.

Döbbenetes felhőfotókat készít az amerikai fotós

Mitch Dobrowner felhőfotói nem természetfotók, inkább műalkotások (Fotó: www.mitchdobrowner.com)

Dobrowner és Hill először 2009-ben próbált szerencsét Dél-Dakota Black Hills nevű részén, ahol egy úgynevezett szupercellás vihart észleltek, amelyet egészen Nebraskáig követtek. Akkor készültek a fotós első fekete-fehér felvételei, amelyek soha nem látott részletességgel ábrázolják a gigantikus felhőtornyokat.

„A tévében mindig a tornádókat mutogatják, engem viszont sokkal jobban érdekelnek a szupercellás viharok, amelyek olyanok, mintha élőlények lennének” – magyarázta Mitch Dobrowner egy korábbi interjújában. „Vannak köztük szemet gyönyörködtetőek és vannak a tornádókra emlékeztető vad viharok is, amelyek minél tovább tartanak, annál többféle alakot vesznek fel, mielőtt elhalnának, ezért úgy próbálom meg fotózni ezeket, mintha egy élő személyről készítenék portrét.”

Sok viharvadásszal ellentétben a fotóst nem a szélsőséges meteorológiai események veszélyei vonzzák. Ahogy mondja: „tudom, hogy ezek a viharok pusztítóak is lehetnek, de ezt a részt nem akarom fotózni. Vannak mások, akik ebben nagyon jók, ezért ezt meghagyom nekik. Én jobban szeretek gyönyörű természeti jelenségként tekinteni ezekre a felhőkre. Néha nagyon megtisztelő érzés, szemtől-szemben állni egy hasonló viharral, előfordul, hogy még fotózni is elfelejtek, mert csak gyönyörködni akarok a szépségében.”

További cikkeink felhőkről, viharokról, időjárásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top