Életmód

2 és 9 között nem ismeri fel a számjegyeket a férfi

Rendkívül különös rendellenességgel él egy geológus mérnök. A kutatók 8 éven át vizsgálták az esetet.
2 és 9 között nem ismeri fel a számjegyeket

Különös esetről számoltak be nemrégiben a Johns Hopkins Egyetem tudósai. Egy férfi, akit csak RFS-ként emlegetnek, egy ritka agyi rendellenesség miatt nem képes felismerni a 2 és 9 közötti számjegyeket.

Az úgynevezett kortikobazális szindrómával élő páciens olyan neurológiai károsodásokat szenvedett, melynek következtében nem képes megkülönböztetni vagy reprodukálni a 2 és 9 közötti számjegyeket, de olyan képeket vagy szavakat sem, melyekbe ezek a számjegyek vannak valamilyen módon beágyazva. Az 1 és a 0 felismerése ugyanakkor semmiféle problémát nem jelent a számára, ahogy a betűk vagy más szimbólumok azonosítása sem. A 2 és 9 közötti számjegyeket viszont saját bevallása szerint “spagettinek” látja.

Az ebben a betegségben szenvedők többsége memóriazavarokat, izomgörcsök és járási nehézségeket tapasztal, RFS-nek viszont az említett arab számjegyek felismerése okoz gondot. 

A szakemberek 8 éven keresztül vizsgálták az egyébként geológus mérnökként dolgozó férfit. Kiderült, hogy paradox módon az agya észleli, hogy egy számjegyről van szó, még mielőtt “nem látná” azt. Egy kísérletben képeket, illetve szavakat helyeztek el 2 és 9 közötti számjegyeken belül és a férfi ezek azonosítására sem volt képes, ám a számjegyek jelenléte nélkül tökéletesen felismerte ugyanezeket a képeket és szavakat.

A kutatók egy helyettesítő számrendszert is kifejlesztettek RFS számára, hogy folytatni tudja a munkáját.

via

(Nyitókép: Profimedia)

Ők is ritka rendellenességgel élnek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top