nlc.hu
Életmód

Jelnyelv nyelvvizsga

Jövőre már jelnyelvből is nyelvvizsgázhatunk

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége által előkészített magyar jelnyelvről szóló törvény módosítását ellenszavazat nélkül fogadta el az Országgyűlés.
Jelnyelv - Fotó: Getty

A törvénymódosítás kezdeményezését azzal indokolta a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (Sinosz), hogy a siket emberek életminőségét javító lehetőségek köre kibővülhessen.

A magyar jelnyelv tíz éve hivatalos nyelv Magyarországon, amely a legtöbb magyar siket anyanyelve, és 2021-től lehet majd államilag elismert nyelvvizsgát tenni belőle, illetve készül a Jelnyelvi Oktatók Névjegyzéke is.

A mostani törvénymódosítás szerint 2021. július 1-je után államilag elismert nyelvvizsgát lehet tenni magyar jelnyelvből, amire elsőként nálunk lesz lehetőség Európában. A mostani elfogadások értelmében szintén jelentős változás, hogy az egészségügyi ellátórendszerben végzett jelnyelvi tolmácsolás költségét az állam magára vállalja, és hivatalosan is szakmaként ismeri el a siket jelnyelvi tolmácsolást.

A törvény rögzíti azt is, hogy létre kell hozni a Jelnyelvi Oktatók Névjegyzékét, hogy csak olyan szakember taníthassa a magyar jelnyelvet, aki ehhez a SINOSZ képzésein kapott, megfelelő képesítéssel rendelkezik.

(via MTI)

A siket kultúra úttörői az nlc.-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top