Aktuális

Siketek és nagyothallók számára készült speciális maszk

Egy fiatal egyetemista lány gondolt bele, hogy a koronavírus idején, mikor mindenki megfelelő védőmaszk után kutat, mi lesz a siketekkel és a nagyothallókkal, akik többek között szájról olvasás segítségével kommunikálnak.

Ashley Lawrence is azok közé tartozik, aki örömmel és felelősséggel szállt be a maszk gyártásba, miközben világszinten küzdenek a kormányok azzal, hogy a koronavírussal szembeni védekezés jegyében kellő mennyiségű védőfelszerelést szerezzenek be. Az egyetemista lány azonban továbbgondolta a dolgot, és ő a siketek és nagyothallók részére kezdett el speciális védőfelszereléseket készíteni.

Az ötlet egyrészt onnan jött, hogy a 21 éves lány az Eastern Kentucky Universityn jelnyelvet és siketkultúrát tanul, másrészt a Facebook adta számára az ihletet, ahova többen is feltöltötték, hogy az otthoni karanténban milyen maszkok készítésével ütik el az időt.

Ashley-nek az anyukája is segített a speciális maszkok elkészítésében, amelyek annyiban különböznek a hagyományos maszkoktól, hogy egy átlátszó, plasztik részt is tartalmaznak, amely láthatóvá teszi az emberek száját. Így a siketek, miközben védekeznek a koronavírus ellen, mégis tudnak kommunikálni azáltal, hogy ugyanúgy szájról olvasnak. 

Ashley, miután műveit közzétette az interneten, szerte az Egyesült Államokból kezdtek érkezni hozzá a siketek és nagyothallók megrendelései. Mondani sem kell, hogy a közösség tagjai mennyire hálásak a rájuk is gondoló fiatal lánynak. Azóta netes finanszírozású kampány is indult, hogy Ashely hiánypótló munkája minél többeknek nyújthasson segítséget.

(via)

Még több maszkos sztori az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top