Életmód

Véletlenül bizarr halmutánst hoztak létre magyar kutatók

A furcsa lényt mintha egyenesen egy horrorfilmből húzták volna elő, a nemzetközi szaksajtó döbbenten nézi az eredményt.

Ivartalan szaporodásra szerették volna rábírni magyar kutatók a vágótok ikráit, ehhez pedig a lapátorrú tok spermáját használták, úgy, hogy csak az anya génállományát örököljék. A kísérlet azonban túl jól sikerült: az utódok nem hogy megszülettek és életben is maradtak (ez már önmagában hatalmas szenzáció), hanem ezzel konkrétan sikerült keresztezni a két halat – írja a hvg.hu. A kísérlet akkora szenzáció lett, hogy még a New York Times is írt róla; megszólaltattak egy halszakértőt, aki alig hitte el, amit lát.

Az új halfajta érdekessége, hogy mindkét “szülőjétől” kapott valamit: az anyától örökölte a száját és a ragadozó életmódot, az apától pedig az uszonyát és az orrát. A neve Struddlefish lett, ami a két példány angol nevének, az American paddlefish és a Russian sturgeon összemosása – írja a portál. A két halfajta egyébként még csak nem is közeli rokona egymásnak, viszont mindkettő veszélyeztetett, a kísérlet tehát eredetileg fajmentőakció volt. Jelenleg száz hibrid él.

A kísérletben a HAKI mellett a Szent István Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ tudósai vettek részt. A munkáról szóló tudományos publikáció a Genes folyóiratban jelent meg. Ha képet is szeretnél látni, ide kattints!

További halak

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top