nlc.hu
Életmód

Orrvadász

Végre! Harminc évet kapott az orvvadász, aki elefántcsonttal kereskedett illegálisan

Az ügy precedens értékű, hiszen ez volt az első alkalom, hogy Kongóban valakit felelősségre vontak az orvvadászatért. Remélhetőleg ez másokat is visszarettent majd az illegális tevékenységtől.

Harminc év börtönre ítéltek a Kongói Köztársaságban egy hírhedt orvvadászt illegális elefántcsont-kereskedelem és parkőrök elleni gyilkossági kísérlet vádjával – közölte kedden a Wildlife Conservation Society (WCS) nevű természetvédő csoport.

Szigorú büntetést kapott az orvvadász

Elefántborjú. Fotó: Unsplash

A WCS mérföldkőnek nevezte a bűnügyet az orvvadászok felelősségre vonásában. Ez volt ugyanis az első eset, hogy valakit a Kongói Köztársaságban bűntetőjogi felelősségre vontak ilyen cselekményekért.

A természetvédők szerint a Guyvanho néven is ismert Mobanza Mobembo Gerard 2008 óta vezetett orvvadász-expedíciókat a közép-afrikai országban, amelyeken több mint ötszáz elefántot öltek meg.

“Az ítélet nagyon erős üzenet, hogy a vadon élő állatokkal kapcsolatos bűncselekményeket nem tűrik el többé, és a legmagasabb szinten fogják üldözni” – közölte Emma Stokes, a WCS regionális igazgatója állásfoglalásában.

A kongói hatóságok egyelőre nem reagáltak a megkeresésekre.

A Guyvanho elleni vádak egy 2019-es incidenssel kapcsolatosak. Orvvadász csoportja állítólag tüzet nyitott parkőrökre és többeket megsebesítettek közülük a Kongói Köztársaság északi részén található négyezer négyzetkilométer területű Nouabale-Ndoki természetvédelmi parkban. A sűrű aljnövényzettel rendelkező őserdei terület ideális életteret biztosít a ritka erdei elefántoknak. 2010 óta az erdei elefántokat az afrikai elefántoktól különböző fajként sorolják be.

Remélhetőleg az esetnek valóban lesz elrettentő ereje, ugyanis  2010 óta évente több mint 30 ezer afrikai elefántot öltek le a Great Elephant Census adatai szerint. A kínai kormány orvvadászat elleni tiltása sajnos nem vetette vissza jelentősen a kereskedelmet. Az orvvadászok lankadatlan erővel irtják a kihalás szélén álló afrikai elefántokat, a kínai kereskedők pedig Kínán kívül, más délkelet-ázsiai országokban értékesítik a csontokat, igaz, többnyire szintén kínaiaknak. 

(MTI)

Amikor a természet szolgáltat igazságot

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top