Életmód

Kiborulnak majd a homofóbok a legújabb emojiktól

Mindenki más viszont örülni fog neki.

Az okostelefonok elterjedésével ma már nem csak a legfiatalabb generációk napi kommunikációjába épültek be szervesen az apró grafikus ábrák, az úgynevezett emojik. A készletet folyamatosan bővítik, egyrészt a felhasználói igényekre reagálva, másfelől a társadalmi fejlődésnek köszönhetően megjelenő – vagy épp velünk lévő, de eddig háttérbe szorított – jelenségekkel, vagy épp új tárgyakkal, frissen kifejlesztett kütyükkel.

A kis rajzoknak hatalmas és átfogó tára is elérhető az interneten, ahol megtekinthetőek a különböző változataik, ugyanis az eltérő verziójú operációs rendszerekben másként jelennek meg a parányi ábrák.

Egyre több az elfogadást támogató emoji

Az emojikat kezdetben sok támadás érte, mert az egyre emberszerűbb rajzokon jellemzően fehér embereket jelenítettek meg. Mostanában már lehetőség van bizonyos emojik esetében más árnyalatot is választani, de még így is sok olyan figura akad, amelyek nem teszik lehetővé, hogy bizonyos népcsoportok vagy társadalmi csoportok tagjai megtalálják a számukra megfelelő verziót.

AZ LMBTQ-közösség tagjai számára azonban most egy picit befogadóbbá vált az emojik világa, nemrég ugyanis megjelent a fátylas férfit ábrázoló kis rajz, amely az azonos neműek, illetve a transz emberek házasságkötését támogatja.

Az új emoji-k már gondolnak az azonos neműek házasságára is

Az új emojik az Android 11-gyel érkeznek, az iOS felhasználóknak év végéig várnia kell (Fotó: Getty Images)

Eddig ugyanis csak a „hagyományos” menyasszony mellé illesztett biológiai jellel lehetett jelezni, ha egy pár mindkét tagja férfi, mostantól azonban erre már létezik önálló megoldás is, a man with veil nevű emoji. Ugyanígy, mostantól létezik szmokingot viselő nőalak is – woman in tuxedo néven – ráadásul mindkét változatból különféle bőrszínárnyalatok is elérhetőek lesznek.

Az új rajzocskák az Emoji 13.0 sorszámú, idei frissítésbe kerültek be, ami azt jelenti, hogy az Android 11-es verziószámú frissítésével megérkeznek az okostelefonokra is. Az Apple-termékek felhasználóinak egy picit még várnia kell ugyanerre, az iOS-be ugyanis várhatóan az év vége felé kerülnek be az új ábrák.

További cikkeink az elfogadás és befogadás témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top