Életmód

A német Penny megmutatja a vásárlóinak, mennyibe kerül a vásárolt termékek környezetterhelése

Kettős árcédulát kapnak azok, akik a németországi Penny hálózatban intézik a bevásárlásukat. Egyrészt megkapják az árat, amit fizetniük kell, másrészt egy második árcédulán megkapják azt is, mekkora az előállítás környezetterhelése az árhoz képest.

Mi lenne, ha kiszámláznák nekünk azt is, hogy az általunk vásárolt élelmiszerek milyen mértékben terhelik a környezetet? Ezt a gondolatkísérletet vitte tovább a német Penny hálózat, ami az Augsburgi Egyetem kutatása alapján meghatározta, hogy mennyivel növelné a boltban kapható terméket árát, ha beleszámítanak azok környezetterhelését is – írja a magro.hu.

Hűtőpult egy élelmiszerboltban (fotó: Pixabay)

Hűtőpult egy élelmiszerboltban (Fotó: Pixabay)

Az eredmény főleg a húsos pulthoz érve volt sokkoló. A számításaik szerint fél kiló darált hús ára ugyanis 173 százalékkal lenne magasabb, ha beleszámítanák az előállítás környezetterhelését is, vagyis nagyjából ezer forint helyett durván 2500 forintot kellene fizetni érte. A tej 122 százalékkal lenne drágább, a mozzarella 52 százalékkal, a gouda sajtért pedig 88 százalékkal kellene többet fizetnünk. A banán ára csak 19 százalékot emelkedne, hiába szállítják át a fél világon, a burgonya és a paradicsom 12 százalékkal, az alma pedig 8 százalékkal drágulna. A környezetterhelés még a biotermékek esetében is jelentős. A biohús tényleges ára például 126 százalékkal lenne drágább a mostani bolti árnál, ami csak valamivel enyhébb, mint a nem bio változat esetében. A Penny a kettős árcédulát nem minden terméknél vezette be, csak 8-8 konvencionális és bio saját márkás termék esetében. A bolthálózat az akcióval a fenntarthatóság fontosságára szeretné felhívni a vásárlói figyelmét Németországban. A kasszánál természetesen nem kell kifizetni a magasabb árat, ami egyelőre csak az emberek figyelmének felkeltésére szolgál.

Érdekel a fenntartható élet? Erre tessék!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top