nlc.hu
Életmód

Megoldódott az Esztike 1942 katonagyűrű rejtélye

„Esztike 1942” – Megoldódott a Sülysápon talált katonagyűrű rejtélye

Esztike családjához is eljutott a hír, hogy egy talált gyűrű alapján keresik a hősi halált halt magyar katona feleségét.
Esztike 1942 jegygyűrű

Nemrégiben három magyar hősi halott katona holtteste került elő Sülysáp határában. Egy jegygyűrűt is találtak, amelybe az „Esztike 1942” feliratot gravírozták. Mivel a szakértők nem tudták az 1944-ben meghalt, ejtőernyősként szolgáló katonát azonosítani, felhívásban keresték Esztikét, a katona feleségét.

A Honvédelmi Minisztérium Facebookon közzétett felhívásának köszönhetően nagy visszhangot kapott Eszter története, így végül a hír a családhoz is eljutott.

A Magyar Nemzet azon száma, amely Esztike a csatamezőn címmel közölte a család történetét, Eszter unokájának augusztus közepén került a kezébe. A hölgy ráismert a saját családjára, és jelentkezett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadisírgondozó igazgatóságának email címén.

A személyes találkozó és a számtalan adategyeztetés után kiderült, valóban sikerült megtalálni és beazonosítani az elesett katona családját. Kiderült, hogy a jegygyűrű Nagy Endre Istváné volt. A gyűrűt a múzeum főigazgatója adta át Nagy Endre István lányának, Nagy Imréné Nagy Jolánnak.

Eszter családja egy sajtótájékoztatón mesélte el a történetüket, a Honvédelmi Minisztérium hamarosan újabb részleteket is elárul.

(Kiemelt kép: Magyar Honvédség)

Elveszett gyűrűk az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top