Életmód

Klórgáz szivárog Dunaföldváron, többen megsérültek

A gáz nem érinti a környező lakott területeket.

Ipari baleset történt Dunaföldváron pénteken, többen megsérültek – tájékoztatott a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Köves Péter közleménye szerint a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri, hét köbméteres hipótartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek, és a két anyag reakciójaként klórgáz keletkezett.

Veszélyes klórgáz szivárog Dunaföldváron

Képünk illusztráció – a tűzoltók vízsugárral akadályozzák meg, hogy a klórgáz távolabbi területekre is eljusson (Fotó: Getty Images)

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. Az iparbiztonsági szakemberek a helyszínen vannak, állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt, a katasztrófavédelem mobil laboratóriuma pedig folyamatosan méréseket végez.

Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket és lakott területet nem érint.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték. A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik.

A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították – mondta Győrfi Pál.

Még több hír az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top