Életmód

Megszűnik az Erste lakástakarék, egyetlen szereplő marad a piacon

A Fundamentán kívül novembertől már nem választhatunk más lakástakarékot az állami támogatás nélkül maradt piacon.

Október 31-től az Erste is felfüggeszti a lakástakarék-pénztári termékek értékesítését. Az Erste jelenleg nagyjából 185 ezer szerződést kezel, a meglévő állományt a változtatás nem érinti. A döntés után egyetlen szereplő marad a lakástakarék-piacon, a Fundamenta – írja a napi.hu.

Erste bankfiók a Teréz körúton (fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Erste-bankfiók a Teréz körúton (Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József)

A lakástakarék az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatás miatt sokáig az egyik legkedveltebb megtakarítási formának számított, mert akár tíz százalék fölötti hozamot is el lehetett érni vele nagyon alacsony kockázat mellett. A kormány azonban az állami támogatást 2018 októberében megszüntette, ezzel pedig a hozam nagyjából évi 1-2 százalékra redukálódott. Eközben például a Magyar Állampapír Plusz segítségével már 5 százalék fölötti hozam is elérhető. A döntés miatt az OTP Lakástakarék tavaly októberben határozott úgy, hogy nem köt új szerződéseket, az Erste pedig most követi a sorban, pedig korábban még az Aegon Lakástakarék portfólióját is átvették. Eközben az állam babaváró hitellel, kedvező lakásáfával, csok- és falusi csok-támogatásokkal és kedvező kamatozású csok-hitellel próbálja otthonhoz juttatni a családokat.

Hírek az ingatlanpiacról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top