Életmód
Szponzorált tartalom

Fülhallgató-kisokos: tegyünk rendet a káoszban!

Mielőtt beruháznál egy komolyabb darabra, nem árt tudni, mire érdemes odafigyelni.

A fülhallgatók ma már nem csak az audiofilek számára fontosak, hanem mindannyiunknak, hiszen ma már állandó társunk az okostelefon, amelyen nem csak a beszélgetéseket bonyolítjuk le, de zenét hallgatunk, videókat nézünk, a koronavírus miatt pedig az sem elképzelhetetlen, hogy a telefonunkon keresztül csatlakozunk a céges megbeszéléshez.

A fenti tevékenységekben az a közös, hogy nem árt, ha mindent megfelelően hallunk, hiszen zavaró lehet, ha lemaradunk a főnökünk valamelyik utasításáról vagy a kedvenc sorozatunk legújabb epizódjának legizgalmasabb pillanatáról. Persze az sem mindegy, hogy minket mennyire hallanak a többiek, illetve, hogy mennyi ideig áll rendelkezésre a fej-, vagy fülhallgatónk. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha fülesre vadászunk!

A Huawei Freebud Pro fülhallgató a vezeték nélküli fülesek csúcsa

A fülhallgató kiválasztásánál fontos, hogy mennyire zárja ki a külvilág zajait (Fotó: Huawei)

Fej-, vagy fülhallgató – az örök kérdés

A személyi zenehallgatás – vagy egyéb – első és legfontosabb kérdése, hogy mit szeretnénk a fejünkre, fülünkbe helyezni. Ezen a téren nagy a kavarodás, ezért érdemes egy picit szétszálazni a különböző kifejezéseket.

Általánosságban véve fejhallgatónak nevezzük azokat a nagyobb eszközöket, amelyeket jellemzően egy, a fejünk tetején áthúzódó pánt tart a helyén. Ezzel azonban még nincs vége, ugyanis megkülönböztethetünk zárt és nyitott fejhallgatókat, illetve olyanokat, amelyek a teljes fület befedik – afféle fülvédő módjára – valamint azokat, amelyek a fülünk felszínén megülnek, de a fülünk teljes hosszát beborítják. Utóbbi többet enged át a külső zajokból és jobban engedi levegőzni a fülünket.
Bár sok hasonlót látni ezekből az utcán is, ha erre a célra keresünk fejhallgatót, fontos, hogy olyat válasszunk, amely nem zárja ki 100 százalékban a külvilág zajait. Ez azért lényeges, mert közlekedés közben életveszélyes lehet, ha nem hallunk meg időben valamit, legyen az egy kocsikihajtóból érkező autó vagy a hátunk mögül feltűnő, az utcán szabálytalanul tekerő biciklis.

Otthoni használatra már inkább alkalmas lehet a zajszűrős, pláne az aktív zajszűrős fejhallgató, amellyel akkor is nyugodtan élvezhetjük a kedvenc zenéinket vagy filmjeinket és sorozatainkat, ha a család többi tagja már alszik.

Ami a nyitott-zárt kérdést illeti, előbbiekre jellemző, hogy jobban átengedik a külvilágból érkező zajokat, a hangjuk pedig – részben emiatt – picit „levegősebb”, jobban hasonlít arra, mintha egy szobában egy hangfalból hallgatnánk a zenét. Ez a jó választás akkor is, ha szeretnénk a leginkább élővé tenni a zenei élményt, a nyitott fejhallgató ugyanis valamennyit kienged a mélyebb frekvenciákból, így jobban átélhetjük az élő zene élményét vagy kedvünk szerint állíthatjuk a hangszíneket. A zárt fejhallgatók, értelemszerűen többet megtartanak a mélyebb tartományokból, így ezek inkább azoknak ajánlottak, akik az intenzív hangokat kedvelik.

Fülbe-, vagy „agybadugós” fülhallgatók

A másik megközelítést a fülbe helyezhető változatok jelentik, itt két megközelítés elterjedt. Az „agybadugós” változatok vége egészen benyúlik a hallójáratba, ami lehetővé teszi a fenti, teljes fület lefedő fejhallgatókhoz hasonló zajszűrést, illetve kisebb hangerőn is intenzívebb élményt kínálnak. Hátrányuk, hogy nem mindenki számára kényelmesek, ráadásul, ha túl mélyre helyezzük, kellemetlen és potenciálisan egészségtelen is lehet, ha a dobhártyánkhoz hozzáér. Ha valakinek szűk a fülkürtője, érdemes meggondolni, hogy ilyen modellt válasszon-e, mert ilyen esetben annak is fennáll a veszélye, hogy a túl mélyre helyezett vagy túl hosszan használt fülhallgató miatt felszaporodhatnak a fülünkben a különféle kórokozó vagy más szennyeződések.

A klasszikus fülhallgatók, azaz azok a fülbe helyezhető darabok, amelyen nem nyúlnak be mélyen a hallójáratunkba, csupán a külső fülben ülnek meg, az úgynevezett „earbud”-típusú fülesek. Ezek kényelmesebbek a fentieknél, mivel nem kell behelyezni azokat a hallójáratba, ugyanezért pedig biztonságosabbak is utcai viseletre, mivel több zajt engednek beszűrődni a külvilágból. A hasonló modellek a legtöbb felhasználó számára kényelmesen használhatóak – ráadásul a gyártók ma már cserélhető gumiharangokat is mellékelnek a csomaghoz, hogy mindenki kiválaszthassa a megfelelő méretet – így ez lehet az ideális választás, ha nem szeretnénk nagy és nehéz fejhallgatót, de az „agybadugós” változattól is ódzkodunk.

Vezetékkel vagy anélkül

Napjainkban már az is fontos kérdés, hogy milyen módon szeretnénk csatlakoztatni a fülest a telefonunkhoz (vagy egyéb hanghordozóhoz, már, ha ilyenről még beszélhetünk 2020-ban). Ez azért is fontos kérdés, mert a telefongyártók egyre-másra szüntetik meg a hagyományosnak számító 3,5-es jack-csatlakozókat a készülékeiken, így vagy saját átalakítóra van szükségünk vagy a „drótos” fülesekről való lemondásra.

Szerencsére, ma már a Bluetooth-csatlakozással ellátott fülhallgatók tökéletesen működnek, nyoma sincs a sistergő-recsegő hangnak, illetve a Bluetooth szakadozásának. Ezek nagy előnye, hogy nincs szükség fizikai összeköttetésre a telefon és a füles között, így a hidegebb hónapokban is praktikusabbak, mivel a telefon bent maradhat a kabátunk zsebében vagy a táskában, közben viszont szólhat a vidám zene, podcast, de a telefonbeszélgetéseinkkel sem lesz gond, ezekben az apróságokban ugyanis már kiváló minőségű mikrofon is kerül, így minket is hallanak majd a túloldalon.

Milyen fülhallgatót válasszak?

Az „earbud” típusú fülhallgatókat a védőtok segítségével fel is tölthetjük (Fotó: Huawei)

Ezért cserébe viszont gondoskodnunk kell róla, hogy a fülhallgatóinkat rendszeresen feltöltsük. Szerencsére, az akkumulátor-technológia is sokat fejlődött az elmúlt években, így egy-egy töltéssel több óráig is tudnak működni – a Huawei Freebuds Pro fülhallgatója például egy töltéssel akár 7 órán át is működik, de a hordozható töltőként is szolgáló tokkal akár a 30 órás üzemidő is elérhető.

Mint látható, választási lehetőségekből nincs hiány, innentől már csak az a kérdés, milyen célra vásárolnánk fej-, vagy fülhallgatót, ha pedig ez is eldőlt, onnantól már csak annyi a dolgunk, hogy hátradőljünk és élvezzük a kedvenc zenéinket vagy elmerüljünk egy jó filmben vagy sorozatban.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top