nlc.hu
Életmód

Leszbikus karácsonyi film Kristen Stewarttal

Az aktuálpolitika is sokat tanulhat Kristen Stewart leszbikus karácsonyi filmjéből

A titkolózás, az elfojtás és a hazugságok még a legjobb emberből is a legrosszabbat hozzák ki. Erről szól a Kristen Stewart főszereplésével készült Karácsonyi meglepi, ami karácsonyi filmnek álcázza magát, de valójában egy megkésett coming out szívbemarkoló története.

Nem létezik heteroszexuálisabb filmes műfaj a karácsonyi családi komédiánál. Ezt jól jelzi, hogy még a hírhedt, a karácsonyi filmeket nagyüzemben gyártó Hallmark csatorna is idén lépte meg először, hogy egy karácsonyi film főszereplőjévé egy meleg párt tegyen. Ezért is volt majdhogynem forradalmi tett, amikor a Sony stúdió kitalálta, hogy az idei nagy karácsonyi mozija egy leszbikus pár ünnepi kálváriájáról szóljon, ráadásul az egyik főszerepre megszerezték az A-kategóriás sztárnak számító, ex-Alkonyatos Kristen Stewartot.

Az más kérdés, hogy a mozik végül zárva tartottak, így egy utolsó pillanatos döntéssel a stúdió végül eladta a Karácsonyi meglepit egy streaming-szolgáltatónak, ám részben pont ennek köszönhető, hogy már az első napokban nagyon sokan megnézték, és rengeteg dicséretet kapott azért, hogy új témákat hozott a családi karácsonyi filmek kissé elfáradt paneljei közé. A Karácsonyi meglepi ugyanis egy olyan huszonéves, leszbikus lány története, aki ugyan a nagyvárosban már együtt él a barátnőjével, de odahaza, a kisvárosban sem a családja, sem a gyerekkori barátai nem tudják ezt róla. Csakhogy úgy alakul, hogy egy felelőtlen ígérete miatt haza kell vinnie karácsonyra a szerelmét, és meg kell találnia a megfelelő pillanatot ahhoz, hogy elmondja magáról az igazságot.

Kristen Stewart és Mackenzie Davis a Karácsonyi meglepiben (fotó: Profimédia)

Kristen Stewart és Mackenzie Davis a Karácsonyi meglepiben (Fotó: Profimédia)

Hazugságok hálójában

Arra, hogy itt komolyan veszik a coming out témáját. nNmcsak Kristen Stewart, vagy az egyik fontos mellékszerepet játszó Dan Levy neve a garancia, hanem az is, hogy a filmet egy leszbikus színésznőből lett rendező, Clea DuVall rendezte, akinek határozott célja volt megmutatni, milyen elképesztő lelki terhet jelent, ha valaki sokáig nem vállalja fel önmagát a szerettei előtt, és mekkora sebeket tud ezzel okozni önmagának és a szeretteinek. Egyébként a titkolózó lányt, Harpert nem Stewart alakítja, hanem az utolsó Terminátor filmből ismert Mackenzie Davis, aki egy boldog decemberi napon megsajnálja korán megárvult szerelmét, Abbyt (őt játssza Stewart), és mivel nem akarja, hogy egyedül karácsonyozzon a lakásukban, amíg ő a családjával ünnepel, meginvitálja magukhoz karácsonyozni.

A meggondolatlan meghívóval csak az a gond, hogy Abby úgy tudja, Harper már coming outolt odahaza, és a családja már rég tud a szerelmükről. Csak az autóút közben derül ki számára, hogy ez nem így van. A mentő ötlet: Harper azt mondja otthon, hogy Abby csak a lakótársnője, és azért hozta magával, hogy ne kelljen magányosan karácsonyoznia. Ha pedig az öt nap során eljön a megfelelő alkalom, az ígérete szerint előáll a farbával. Csakhogy egy ekkora hazugság kisebb hazugságok és kellemetlen helyzetek egész sorát hozza magával, és miközben Harper eljátssza odahaza a konzervatív anyu és apu előtt a mintalánykát, addig Abbyt a lesajnált hívatlan vendégként kezelik, és még azt is szó nélkül kell végignéznie, ahogy Harper anyja megpróbálja összehozni a lányát a gimnáziumi pasijával.

Hazugságban élni

A Karácsonyi meglepi lazán hozza a karácsonyi családi filmek kötelező kellékeit. Van benne hihetetlenül nagy és túldíszített családi ház, ahol amúgy az ünnepek kivételével csak a két szülő él, láthatunk botrányba forduló karácsonyi nagybevásárlást a plázában és megfordulhatunk egy túltolt karácsonyi buliban is, ráadásul a film szépen mutatja be a Harper és két nővére közti konfliktusokat és testvérféltékenységet is. Ezek azonban csak a karácsonyi családi filmek körítését jelentik, csak az ünnepi hangulat megteremtése miatt van szükség rájuk. A film legnagyobb erénye ugyanis az, hogy mer Harper lelkének mélyére ásni, és meg szeretné mutatni azt is, hogy a titkolózás olykor belőle is a legrosszabbat hozza ki. A filmben elmesélnek róla egy gimnáziumi történetet, amikor Harper inkább azt hazudta mindenkinek az akkori szerelméről, hogy a lány leszbikus, de ő nem, és nem tehet arról, hogy folyton utána koslat. A képmutatás és mások darálóba dobásának iskolapéldája tárul fel előttünk, egy mocskosul önző és kegyetlen tett.

Családi viszály a Karácsonyi meglepiben (fotó: Profimédia)

Családi viszály a Karácsonyi meglepiben (fotó: Profimédia)

Clea DuVall egy karácsonyi családi filmben meg meri kockáztatni, hogy az egyik főszereplőjét megutálják a nézők, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy Harper a történtek ellenére nem gonosz ember. Egyszerűen a környezete és a szülei hozzáállása egy olyan hazugságspirálba vitte bele, amiből borzasztó nehéz kiszállni még akkor is, ha eközben ezzel sokaknak fájdalmat okoz. A Karácsonyi meglepi remek színészi alakításokkal, jó humorral, valódi érzelmekkel, ötletes szituációkkal, remek ünnepi hangulattal hat a nézőjére, miközben kendőzetlenül mutatja be, mit tesz velünk, ha hosszú éveken, évtizedeken át hazugságban élünk. A Szájer-botrány idején nem létezik ennél aktuálisabb karácsonyi film.

Ha tovább olvasnál karácsonyi filmekről az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top