Az elmaradhatatlan hal kevesebb zsírral
A legtöbb karácsonyi ételsorban fő helyet foglal el a hal. Rendszerint rántott hal vagy halászlé kerül az asztalra általában pontyból, ami nem túlzottan nehéz étel, de ha a panírt és a hal fajtáját megváltoztatod, akkor még egészségesebb lehet.
A panírázáshoz például használhatsz magasabb rosttartalmú, teljes kiőrlésű búzalisztet, barnarizs-lisztet és teljes kiőrlésű morzsát, esetleg apró szemű zabpelyhet. Takarékoskodhatsz a zsiradékkal is úgy, ha a rántott hal sütőben készül és nem fritőzben, és olíva olajjal locsolod meg a két oldalát.
A halászléhez a zsírosabb ponty helyett válassz inkább soványabb tengeri halat vagy busát, esetleg amurt. Az ízekben így persze lesz egy kis változás, de korántsem olyan jelentős, hogy ne érné meg ezekkel a diétásabb halfajtákkal próbálkozni.
Töltött káposzta soványan
Ahelyett, hogy teljesen megreformálnád a hagyományos karácsonyi ételsort a család egészsége kedvéért, tartsd meg a jól bevált fogásokat: például a töltött káposztát kissé korszerűsített verzióban. Ezt a közkedvelt ételt úgy teheted „soványabbá”, ha a töltelékhez zsírszegényebb húst (pl. sertéskarajt, sertéscombot) használsz fel, a rizs felét pedig barnarizzsel, kölessel, hajdinával helyettesíted. Ezek hatásosan növelik az étel rosttartalmát és egyben a telítő értékét is.
Bejgli 2.0
Aminek még ott kell lenni a karácsonyi asztalon, az a bejgli. Nem éppen diétás étel, hiszen tele van cukorral, a tésztája pedig fehérliszttel. Idén cseréld le ezeket a hízlaló összetevőket nyírfacukorra, a fehérlisztet pedig teljes kiőrlésűre. Lisztek terén van bőven választási lehetőség: kipróbálhatod idén a mandulalisztet, a gesztenyelisztet, a kókuszlisztet vagy a zablisztet is akár. Ezeket természetesen a többi süteménynél is alkalmazhatod, nem csak a bejglinél.