nlc.hu
Életmód

2021: tényleg vége 2020-nak?

Soha viszont nem látásra 2020! Egy ilyen év után hogyan lehet bizakodva várni az újévet?

2020 nem az az év, amit csillogó szemekkel és örömtől párás tekintettel fogunk felidézni öreg napjainkon. De miből nyerhetünk energiát 2021-re? Pszichológus válaszol.

2020 még akkor is megingathatott a derűlátásodban, ha a te fényképed szerepel az optimista szónál az értelmező kéziszótárban. Tény azonban, hogy a jelenlegi helyzetben sem a túlzott optimizmus, sem a túlzott pesszimizmus nem vezet jóra: az előbbi esetében megvan annak a veszélye, hogy tévképzetekből felépítünk magunknak egy hamis világot, az utóbbi pedig könnyen depresszióhoz vezethet. Az arany középút megtalálása talán még soha nem volt ilyen fontos, mint most, az újév előtt.

2020: a felhők fölött a nap helyett újabb felhőket láttunk

Az év vége és az újév sokunk számára egyfajta számvetéssel is jár, amikor visszatekintve összegezzük, mi is történt velünk a magunk mögött hagyott 12 hónapban. Sorra vesszük, hogy milyen terveink, céljaink, vágyaink voltak, és azok közül mit sikerült elérni, és mi az, ami még várat magára.

Az idei számvetésünk azonban egészen más lesz, mint eddig, hiszen jóformán nincs olyan, akit ne érintett volna így vagy úgy a koronavírus-járvány. 2020-tól a koronáról már egészen más jut az eszünkbe, mint eddig, és a maszkviselés sem egy távoli és idegen szokás a Távol-Keletről, hanem a jelenünk.

Van, aki megbetegedett, más elveszítette a szerettét, és szép számmal vannak azok is, akik anyagilag (is) megsínylették a Covid-19 járványt. Vagyis az idei visszatekintésünk sok ponton felhozhat fájdalmas, szomorú emlékeket, és a sikerlistánkon elhelyezett pipák száma is erősen leredukálódhat. Akár könnyebben fogadjuk a változásokat, akár nem, 2020 emlékezetes marad. Kéri Andrea, pszichológus szerint az idei év mindenkiben nyomot fog hagyni:

  • Az extrovertáltak nehezebben élik meg a korlátozások miatti tiltásokat: nehezebben viselik, hogy nem járhatnak társaságba, szórakozóhelyekre, és azt is, hogy a barátaik nélkül kell töltsék az ünnepeket, kezdeni az újévet.
  • Az introvertáltak könnyebben viselhetik ezt a változást, mivel ők kevésbé igénylik a társaságot, a közös programokat, hiszen jól érzik magukat az otthoni komfortzónájukban.
  • A jelenlegi járványhelyzet miatt azonban esetenként még a szűkebb családdal sem érintkezhetünk, ami még azokat is megviselheti, akik nem tartanak szoros vagy rendszeres kapcsolatot a szeretteikkel.

Mondhatnánk, hogy ne keseredj el, mert nem vagy egyedül, hiszen a világjárvány egyetlen országot, jóformán egyetlen családot sem hagyott érintetlenül, de tisztában vagyunk azzal, hogy a mindennapokban ez a tudat sajnos, nem sokat segít a hétköznapokban. Főleg akkor nem, ha visszavonhatatlan veszteség ért. Éppen ezért most muszáj tisztán látnunk, hiszen pesszimistán, előre temetve 2021-et nem szerencsés nekiindulni az újévnek. De akkor mit tehetünk?

Soha viszont nem látásra 2020!

2020 után 2021 csak jobb lehet? (Fotó: Thierry Monasse/Getty Images)

Mibe kapaszkodhatunk?

Hogyan lehet úgy búcsúztatni az óévet, és köszönteni az újat, hogy ne tagadjuk a jelent, tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, de ne is essünk depresszióba, miközben hitelesek maradjunk önmagunk számára? A válasz nem egyszerű.

Ha úgy érzed, hogy érzelmileg lefelé tartasz a lejtőn – vagy épp a lejtő alján ülsz –, akkor fogadd meg a pszichológus tanácsát:

Mi egy egészen más világban nőttünk fel, mint a szüleink, és főként másban, mint a nagyszüleink: nem éltük át háborút, nem éheztünk, és nem kellett a napjainkat korlátozások között élnünk. Idén viszont az eddigi életünk gyökeresen megváltozott, így életszemléletünk és gondolkodásmódunk is változtatásra szorul.

Soha nem volt még ilyen nagy szükség arra, hogy flexibilisek legyünk, hogy képesek legyünk a szükséges lépéseket megtenni azért, hogy alkalmazkodni tudjunk a megváltozott körülményekhez. Nemcsak az évet kell lezárnunk idén, hanem azon a sok rosszon és traumatikus élményen is túl kell lépnünk, ami 2020-ban ért minket.

A válságos időkben nehéz megtartani a lelki egészségünket, és ha meginogtunk, előfordulhat, hogy úgy érezzük, lehetetlennek tűnik visszanyerni azt az állapotot, amit elvesztettünk. A szakember kihangsúlyozza, hogy jelenleg azzal tehetünk a legtöbbet magunkért, ha mozgósítjuk és felszínre hozzuk belső erőforrásainkat, dolgozunk az önismeretünkön, valamint hatékony megküzdési stratégiákat sajátítunk el a stresszes, nyomasztó helyzetek kezelésére.

Mindezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy vissza tudjuk nyerni a lelki egyensúlyunkat. A pszichológus szerint a megfelelő önismerethez tartozik az is, hogy belátjuk, amikor nem megy egyedül. Azt tanácsolja, hogy keressünk bátran szakembert, aki segít átbillenni a megrekedt élethelyzeten, akivel feldolgozhatjuk az érzéseinket, és visszaépíthetjük önmagunkat.

Elmúlik

Mielőtt legyintenél a 2021-es évre, érdemes valóban átgondolnod, mi a jelenlegi helyzet. Nem kell, hogy a koronavírus körül forogjon az életed, de az fontos, hogy tisztán láss: a nehezén olyan szempontból már túl vagyunk, hogy mostanra már tudjuk, mivel állunk szemben, sőt, a vakcinák formájában már látjuk a fényt az alagút végén. Vagyis, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az élet visszatérjen egy élhető kerékvágásba – még akkor is, ha ez nem egyik pillanatról a másikra fog megtörténni. De mit tehetünk most, ebben a pillanatban? Kéri Andrea a következőket tanácsolja:

Habár a tél a befelé fordulás időszaka, ez azonban nem jelenti azt, hogy magunkba kell zárkózni, vagy ki kell másokat rekeszteni. Ugyan, egyelőre még az a helyes döntés, ha a személyes találkozások számát leredukáljuk, de ragadjunk meg minden olyan alkalmat, amikor a barátaink, családtagjaink által töltekezhetünk – akár online is, vagy a szabadban, maszkban.

Ezek a pozitív érzelmek azért is nagyon fontosak, mert megerősítenek minket, és hozzájárulnak a testi-lelki egészségünk megőrzéséhez. Reményt meríthetünk és bizalomtelten kezdhetjük az újévet.

Szilveszterkor búcsúzz el az elmúlt 12 hónap minden rossz pillanatától!

Szilveszterkor búcsúzz el az elmúlt 12 hónap minden rossz pillanatától! (Fotó: Getty Images)

Az újév éppúgy magában hordozza az elmúlást, mint a változást. Utóbbitól a pszichológus szerint azért ódzkodhatunk, mert hajlamosak vagyunk a lemondással, valaminek az elvesztésével azonosítani. Tény, hogy 2020 sokunk számára lemondásokkal járt, de ne rögzítsük magunkban a változás=lemondás hibás képletét, helyette a következőket tanácsolja a szakember:

Igyekezzünk átkeretezni ezt a helyzetet, és a veszteség helyett az új lehetőségekre koncentrálni.

Kerüljük ugyanakkor azt, hogy „a hamis remény szindróma” áldozataivá váljunk, és ne tűzzünk ki irreális célokat magunk elé, amiket rekordsebességgel és minimális energiabefektetésekkel tervezünk elérni. Helyette gyakorlatias és számunkra is hihető, elérhető célokat tűzzünk ki.

Nagyon fontosak a részcélok is, amik apróbb sikerélményeket adnak, így motiválhatnak minket a továbbhaladásban. Beszéljünk a változás szándékáról a szeretteinknek, azoknak, akiktől támogatást várhatunk, ha idő közben elbizonytalanodunk.

A végére pedig álljon itt egy érzékletes tanmese, ami tökéletes zárása lehet az idei évnek. Élt régen egy király, aki szerette volna megtudni, hogyan juthat el a boldogság és a tejes lelki béke állapotába, azt kérte az őt körülvevő tudósaitól, hogy találják meg azt az egyetlen szót, ami a legrosszabb pillanataiban reményt ad neki, a legmámorosabb pillanataiban pedig visszarántja a földre. Sokan, sok mindennel próbálkoztak, amíg végül az egyik bölcs ennyit mondott a királynak: Elmúlik. Gondolj te is erre, hiszen valóban, egyszer minden, még ez a pandémia is elmúlik.

Segítünk, hogy segíthess magadon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top