Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

5 tipp a depresszió ellen

A rövid nappalok, a hosszú, sötét téli esték nem tesznek jót a közérzetünknek, így, ha hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, ebben az időszakban még hamarabb jelentkezhetnek nálunk a tünetei. Tegyél ellene minél gyorsabban!

A depresszió nem a jellem vagy az akaraterő gyengesége, hanem ugyanolyan betegség, mint a cukorbetegség vagy akár az allergia.

Fotó: Unsplash

Depressziót kiváltó okok lehetnek:

  • öröklődés
  • állandó, fokozott stressz
  • gyógyszerek
  • betegségek (szívbetegség, stroke, cukorbetegség)
  • hormonok
  • alkohol, nikotin, kábítószer-használat

Depressziós tünetek:

  • rossz hangulat
  • az örömre való képesség elvesztése
  • alvászavarok
  • csökkent koncentráció, akadályozott gondolkodás
  • testtömegváltozás
  • fáradtság

Fontos, hogy figyeljünk az intő jelekre, hogy minél előbb felismerjük a bajt, és tegyünk is ellene. A depresszió megelőzésében, a depressziós tünetek enyhítésében fontos szerepe van az önismeret erősítésének. Emellett azonban van még pár módszer, ami tényleg segít búcsút inteni a depressziós napoknak!

1. Hozzuk magunkat lendületbe!

Fontos, hogy ne legyünk az ágyban vagy ne heverésszünk egész nap a tévé előtt a nappali kanapéján. Öltözzünk fel, és mozduljunk ki otthonról! Tervezzük meg, mit fogunk csinálni, és figyeljünk arra, hogy minden napra legyen egy feladatunk, ami nem az otthonunkhoz kötődik!  Így a mozgás mellett a természetes fény is sokat javít majd a hangulatunkon!

2. Sport, sport és sport!

Napi 20-40 perc sportolás felér egy antidepresszánssal!  Gyakorlatilag minden tanulmány kiemeli a sport jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell versenyszerűen űzni, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet.

Tipp: sokat segíthetnek az enyhe depressziós tüneteken a kitartást igénylő sportok, mint a futás vagy a biciklizés.

3. Táplálkozzunk helyesen!

Tény, hogy az ételek a lelki egészségünkre is hatással vannak, ugyanis, ha nem eszünk eleget, nem lesz elég energiánk, fáradtak, levertek és lehangoltak leszünk, ami akár depresszióhoz is vezethet! Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, tehát vitaminokban és rostokban gazdag ételeket.

4. Nézzünk magunkba!

Gondolkozzunk azon, hogy mitől érezzük magunkat szomorúnak, majd beszéljünk róla a barátainkkal, családtagjainkkal. A beszélgetés már önmagában része a megoldásnak, hiszen felszabadító érzést ad.

5. Aludjunk!

Gyakran a kimerültség a depresszió egyik okozója. Ezért hasznos lehet, ha több pihenést iktatunk be. Este feküdjünk le időben, és a napi 8 óra alvást biztosítsuk magunknak.

Tudtad? A legfrissebb tanulmányok eredményei szerint a folsav hiánya szoros kapcsolatban állhat a depresszió kialakulásával. Kimutatták ugyanis, hogy a depressziósok 15-38 százalékának a vére kevés folsavat tartalmaz.

+1 mindig tervezzünk!

Lehet, hogy úgy érezzük, semmit sem tudunk elvégezni, agyonnyomnak a feladatok. Ebben az esetben válasszuk ki az igazán fontos dolgokat, és kezdjük azokkal, vagy csak azokat csináljuk meg. Lehet, hogy nem lesz minden kész, de ez is sokkal jobb, mintha a túlterhelődés miatt semmit sem csinálnánk meg, helyette csak idegeskednénk amiatt, hogy mennyi elvégzendő dolgunk gyűlt össze.

(Nyitó kép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top