nlc.hu
Tabuk nélkül

Év eleji mélabú ellen

Tippek, hogyan enyhítsük az év eleji mélabút

Januárban nem nehéz depresszióssá válni. A napok rövidek és sötétek, alig süt a nap, esetleg még szorongunk is az új év kihívásai miatt. Előzd meg vagy szabadulj meg a rosszkedvtől: mutatjuk, mit érdemes tenned!

A szezonális depresszió jellemzője, hogy ciklikusan, az évnek mindig ugyanazon szakaszában jelentkezik. Kezdete általában a késő ősz vagy a kora tél, és csak a naposabb tavaszi-nyári időszak jelentkezésével enyhül.

Depresszió tünetei

(Fotó: Getty Images/Justin Case)

A nagy kérdés, hogyan éljük túl az év elején ránk törő szezonális depressziót?!

A folyamat lényege, hogy megkeresd mi tudna jobb kedvre deríteni ebben az időszakban. Ezen felbuzdulva összegyűjtöttünk pár tippet, ami segíthet!

Csinálj nagy év eleji rámolást!

Szedd le a karácsonyi dekorációt, takaríts, fertőtleníts, frissítsd fel a ruhatárad, adományozd oda a régi dolgokat a rászorulóknak. Ezzel egy kis ünnepet csempészel a szívekbe, és hidd el, a tiédbe is. Adakozni nemcsak karácsonykor jó és kell, hanem például januárban is, ezzel őrizheted meg legtovább az ünnepet.

Utazz el!

A szakértők szerint annak, hogy jobban érezzük magunkat, egyik legjobb módja, ha elutazunk valahová, vagy akár már így év elején megtervezzük az idei nyaralást. Ettől boldogok leszünk, tele leszünk pozitív energiával és kellemes várakozással, hiszen célt ad, amire érdemes várnunk.

Kezdj el sportolni!

A fizikai tevékenység kiváló módja annak, hogy boldogabb legyél, de kezdetben azért ne vidd túlzásba sem. Ha természettől fogva lustább típus vagy, akkor az utóbbi időben valószínűleg nem éltél kifejezetten aktív életet, ezért a túlságosan erőteljes mozgás jelentős erőfeszítést jelentene neked.  Kezdetben válassz tehát könnyebb mozgásformát, amellyel jól kinyújthatod a tested, ugyanakkor élvezni is tudod az új tevékenységet, ami lehet kirándulás a természetbe, séta a környéken, enyhébb időben biciklizés, egy jógaóra – mindezek nagyszerűen segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad. Ma már ingyenes online edzések közül is válogathatsz.

Kezdj el tudatosan étkezni!

A rosszkedv ellen elsősorban a B-vitaminban gazdag ételeket kellene előnyben részesítenünk, mivel a depressziós közérzetet gyakran a folsavhiány okozza (B-9-vitamin), illetve az alacsony B12-vitamin-szinttel is összefüggésben állhat. Az omega-3-zsírsav pedig nélkülözhetetlen az agy egészséges működéséhez, a kutatások ugyanis kimutatták, hogy a depressziósok szervezetében ennek a zsírsavnak csaknem minden esetben rendkívül alacsony a szintje.

Engedj a tervekből!

Az új évre való átálláskor mindannyiunkban számos elvárás él. Arra számítunk, hogy idén hátha végre meg fog történni az, amire olyan régen várunk, majd valahogy január közepén ráébredünk, hogy a dolgok egyáltalán nem változtak, vagy éppen még rosszabb is lett a helyzet. Ez a csalódás joggal okoz rosszkedvet – amiért valójában csak saját magunkat okolhatjuk.

Engedj tehát az elvárásaidból. Az új év önmagában biztosan nem idéz elő változásokat, és ezt nem árt, ha tudatosítjuk magunkban. A változás és a fejlődés ugyanis csakis rajtunk áll, tehát feledkezzünk meg a sötét gondolatokról, és bátran nézzünk szembe a jövővel.  

Merj lépni, ha azt szükségesnek érzed!

Felismerted, hogy az év eleji rossz hangulatod nemcsak a januári depresszió következménye, hanem annak is, hogy nagyon elégedetlen vagy az életeddel? Szedd össze a bátorságod és változtass – ehhez sohasem lehet alkalmatlan az idő!

(Nyitókép: Getty Images/ Justin Case)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top