nlc.hu
Tabuk nélkül

Tippek a depresszió enyhítésére

Rendhagyó tippek a depresszió enyhítésére

Ha úgy érezzük, átvette felettünk a hatalmat a depresszió, akkor a következő, nem éppen megszokott módszerekkel is megpróbálkozhatunk kilábalni belőle.

Télen a fény hiánya miatt emelkedni kezd az alvást segítő melatonin hormon mennyisége a szervezetben. Ezzel párhuzamosan a jókedvért felelős szerotonin hormon szintje viszont csökken, ami búskomorsághoz, illetve lehangoltsághoz vezethet.

A WHO felmérése szerint világszerte 121 millió ember szenved depresszióban, és 2020-ra a koszorúér-betegségek után ez lett a második leggyakoribb kezelendő kór. Mivel élete során minden harmadik embernek vannak depressziós periódusai, kizárt, hogy valaki soha ne találkozzon ezzel a betegséggel. Már ezért is érdemes megjegyezni pár hétköznapinak nem mondható, de nagyon hatékony tippet, ami segíthet.

Nő az ablaknál

(Fotó: Getty Images/ Basak Gurbuz Derman)

7 rendhagyó tipp a depresszió kezelésére

Tűzzünk ki egy apró célt, és arra fókuszáljunk

Depressziósként gyakran túlterheltnek érezzük magunkat, szinte elveszünk a feladatok tengerében. Ha egyszerre csak egy feladatra koncentrálunk és a többit addig kizárjuk, könnyebben boldogulunk és az önbizalmunk is növekedhet.

Vegyük körbe magunkat a bizalmasainkkal

Legyenek olyan emberek körülöttünk, akiknek meg tudjuk engedni, hogy lépésről lépésre közelebb kerüljenek hozzánk. És ami a legfontosabb: hagyjuk, hogy segítsenek!

Filmek minden mennyiségben!

Fontos, hogy újra és újra megnézzük kedvenc filmjeinket, hagyjuk, hogy elvezessenek bennünket a fantázia világába, azonosuljunk a főhőssel – addig is távol marad tőlünk a szomorúság.

Ne szigeteljük el magunkat!

Bármennyire is nehezünkre esik, érdemes emberek közé mennünk, mert a magány csak tovább mélyíti a bánatot.  Mozduljunk ki otthonról! Akár kis lépésekkel is kikerülhetünk a depressziós állapotra jellemző búskomorság-spirálból. Ne legyünk otthon egész nap, öltözzünk fel, sminkeljük ki magunkat és mozduljunk ki otthonról. Ragaszkodjunk ahhoz, hogy minden napra legyen egy nem otthon elvégzendő feladatunk!

A sport, ami felemel

Negyvenpercnyi sportolás felér egy antidepresszánssal! Szinte minden tanulmány kiemeli a testmozgás jótékony hatását a depresszió megelőzésében. Nem kell, hogy versenyszerűen űzzük, a lényeg, hogy találjunk motiváló és játékos tevékenységet.

Keressünk új időtöltést!

Válasszunk hobbit, ami segíti érzelmeink kifejezését, ezáltal egyensúlyt és harmóniát hoz az életünkbe. Megtanulhatunk például táncolni vagy valamilyen hangszeren játszani, esetleg kipróbálhatunk egy főzőtanfolyamot.

Szedjünk folsavat!

A legfrissebb tanulmányok azt mutatták ki, hogy a folsav hiánya szoros kapcsolatban állhat a depresszió kialakulásával. A megfigyelések szerint a depressziósok 15-38 százalékának vére kevés folsavat tartalmaz. A legtöbb folsav a zöld színű zöldségekben, például a spenótban, brokkoliban, kelkáposztában vagy a salátában van. Egy próbát ez is megér!

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top